Lagavulin Distillers Edition
Special Release 2012 43%
(destillerad 1996 och buteljerad 2012)
Av många ansedd som den rökigaste whiskyn från Skottland. När denna smak slog igenom under 90-talet, var det Lagavulin som sålde mest men destilleriet har sedan dess passerats av både Laphroaig och Ardbeg. Lagavulin ligger mellan Ardbeg och Laphroaig på södra delen av Islay och tillsammans kallas de The Kildalton Three. Nästan all whisky lagras på bourbonfat med undantag för The Distillers Edition som får en finish på PX sherryfat. Den mest populära versionen av Lagavulin är 16-åringen men varje år släpps en ny version av en 12-årig cask strength och undantagsvis dyker betydligt äldre versioner upp.
Källa: Whiskyforum
Doft: Rökig doft med påtaglig och mycket tydlig fatkänsla. Toner av torrt gräs. Finns även något som påminner mig om ved.
22/25
Smak: Mycket komplex och smakrik. Aningen mindre rökig än "vanliga" 16 YO. Mörk choklad och rom.
22/25
Eftersmak: Rom och choklad. Hittar också en del peppar och svaga toner av kakao. Mycket lång och behaglig finish.
22/25
Helhetsintryck: Det här är en riktigt bra och ganska komplex whisky. Enligt uppgift från The Whisky Exchange förmodligen den mest eftertraktade i intervallet.
22/25
Betyget blir 88/100
Denna whiskyn provades 2014-06-07