Uppsala Vin & Deli 2019
Av: Johan Blom
Precis en månad efter Uppsala Beer & Whisky Festival är det dags för ännu en dryckesmässa i Uppsala. Denna gång är det Uppsala Vin & Deli som slår upp portarna till Uppsala Konsert & Kongress för tredje året. Arrangör är Svenska Dryckesmässor som för tillfället är arrangör för hela sju mässor runt om i Sverige, bland annat En Öl och Whiskymässa i Göteborg och Västerås Öl & Destillat och har över 55 000 besökare varje år.
Så vad har Uppsala Vin & Deli att göra med whisky att göra kan man undra? När jag kollade in utställarlistan så fanns det fem whiskyutställare så det lät verkligen intressant. Braunstein, Bruichladdich , Edrington/Famous Grouse, Lost Distillery och Uppsala Destilleri skulle ställa ut, spännande! Men hur skulle dessa utställare klara konkurrensen från vin, delikatesser, choklad och diverse drinkar?
Jag bestämmer mig för att besöka denna mässa för första gången och för att även förhoppningsvis få en pratstund med Stanley Wong, VD och ägare av Svenska Dryckesmässor. En intervju kommer att publiceras vid ett senare tillfälle. Då jag jobbar heldag på fredagen hinner jag tyvärr bara förbi ett par timmar på slutet men det visar sig att besökare är den mest givande då man får mer exklusiv tid med utställarna, kanske inte riktigt lika kul för dom då det är relativt tomt när jag släntrar in straxt efter 18. Mässan är som sagt belägen i Uppsala Konsert & Kongress mitt i Uppsala på Vaksala Torg bara ett stenkast från Resecentrum så det är ett mycket bättre läge för en dryckesmässa än Fyrishov och Uppsala Beer & Whisky men lokalerna är istället mycket mindre. Mässan är fördelad på två våningsplan med de flesta utställarna på entréplan och kanske runt 25-30% en våning upp. På fredagen är det väldigt påtagligt att gästerna inte hittar upp till utställarna en våning upp. En annan iakttagelse är att fördelningen mellan kvinnor och män är helt annan än den jag är van vid från whiskymässorna där tyvärr det är väldigt få kvinnliga besökare, här är istället andelen kvinnor större än män, kul!
Man använder sig av ett kupongsystem där man kan köpa ett häfte om 100 eller 200 kronor fördelat på 10, 20 och 40-kronors kuponger. Ett beprövat system som funkar bra. Många av utställarna tar även emot Swish, vilket är ett riktigt bra komplement. På Entréplanet hittar vi Braunstein, Lost Destillery samt Uppsala Destilleri och en våning upp finns Bruichladdich och Edrington/Famous Grouse. Det finns gott om whisky att prova om man bara vågar sig utanför dom vanligaste sorterna. Jag hinner bara prova ett fåtal under fredagen men känner ingen stress då jag kommer att ha hela lördagen på mig också. När jag återkommer på lördagen är situationen en helt annan med antalet besökare, nu är det full fart på båda våningsplanen och utställarna har fullt upp. Det känns som om det är minst dubbelt så många besökare på plats när jag anländer straxt efter 13, drygt en timme efter öppning och det visar sig att efter 15 skulle bli än fler. Det är en väldigt mixad blandning av besökare, ungt till äldre och som sagt en större andel kvinnor än män. Kul att se att blandningen även gäller vid whiskyutställarna.
Så vad provades under mina två dagar? Då detta är en Vin och Delikatessmässa så provades självklart förutom whisky en hel del vin, Champagne, portvin, drinkar, öl och delikatesser, ofta i mycket lyckade kombinationer. Efter båda dagarna släpades det dessutom hem många kilo delikatesser för flera månader framöver. Vi kör igenom utställarna i bokstavsordning. Braunstein radade upp 8 av sina buteljeringar från sin Library Collection, från 15:2 till den nya 19:1 och det var dessa två som blev mina favoriter. 15:2 med en perfekt rök som gifter sig med Calvadosfatet och 19:1 med sina portvinstoner. Riktigt bra whisky. Det vore verkligen intressant att prova igenom hela denna lina någon gång. Hoppas att Ulrik kan komma förbi Uppsala Whiskysällskap så vi får möjlighet att prova dessa. Förutom whiskyn så hade Ulrik med sig en hel del andra trevliga destillat från Braunstein. En välfylld monter med andra ord.
Vidare till Bruichladdich en våning upp, även här välfyllt med Bruichladdich, Octomore och Port Charlotte. De fantastiska Black Art 6.1 och MRC:01 som provades på Uppsala Beer & Whisky finns naturligtvis på plats men idag har jag siktet inställt på någonting helt annat. Redan efter Uppsala Beer & Whisky har jag längtat efter att få köra en liten vertikalprovning mellan de tre buteljeringarna i Rare Cask-serien, nämligen 1984/32 Bourbon: All In, 1985/32 Bourbon: Hidden Glory och 1986/30 Sherry: The Magnificent Sherry. Detta är definitivt en helt annan klass än det mesta på mässan när det kommer till whisky, helt enastående bra. Beroende på hur man föredrar sin whisky är detta helt fantastiskt. Jag var lite orolig att dessa skulle ha en allt för dominant ek-karaktär men som tur är var inte så fallet utan eken blir en del i hela upplevelsen. 1985/32 är allt en bourbonlagring ska ha dätr vaniljfudge möter en svag ton av päron och fatkaraktären och eken smyger in i slutet, en enastående bourbonlagring! 1985/32 är ett helt annat djur där både alkohol och fatet är mer dominant utan att förstöra helheten och rödvinsfaten gör denna buteljering till en riktigt häftig upplevelse. Som tur är håller sig tanninerna på rätt sida för mig. En fantastisk whisky på många sätt men hamnar sist i detta sällskap enligt min gom. Sist provas 1986/30 och detta blir min vinnare, detta är precis allt jag vill ha från en sherrybuteljering. Torkade frukter och fruktkaka blandas av gamla fat i doften och smaken gör inte upplevelsen sämre. Var rädd att en så gammal sherrybuteljering skulle få dom toner av ”sur-sherry” som jag närmast blivit allergisk mot skulle infinna sig men här är balansen perfekt. Står länge och väl och doftar och smakar på dessa mästerverk. STORT TACK till Christian och Staffan för möjligheten att få prova denna lina, mässans bästa!! Måste även nämna Octomore 10 som är i en annan klass men en riktigt bra Octomore.
Granne med Bruichladdich hittar vi Edrington som på denna mässa ställer upp med Famous Grouse. Provar deras Bourbon Cask som är en fin instegswhisky med sin vanilj och Piggelintoner. Även Ruby Cask är riktigt trevlig men det som de flesta besökarna provar i denna monter är The Famous Grouse Coffee som serveras i ett fint glas som man får behålla. I brist på en Irish Coffee på mässan är denna helt perfekt att bryta av efter provningarna av alla andra drycker och dessutom riktigt god. Det gick nog åt väldigt många av dessa under de två dagarna.
På entrévåningen hittar vi Lost Destillery Company vars idé är att återskapa whisky från sedan länge nedlagda destillerier. Professor Michael Moss från Glasgow Univercity och hans Archiving Team försöker rekonstruera drycken baserat på information om 10 olika parametrar som t.e.x. vatten, kornet, jäst och pannorna. Hur likt detta blir mot originalen är naturligtvis svårt att säga men gott blir det. Lost Distillery ställer ut alla sju i Archivist Collection-serien. Fyra av dessa var med i whiskytävlingen på Uppsala Beer & Whisky och Dalaruan tog hem pris i bästa whisky i klassen Whisky Open, en riktigt bra whisky med en bra balans mellan fruktighet och en liten rökighet. Även Jericho och Lossit är populära i montern. Lost Distillery Company har whisky och smaker från alla regioner i Skottland så jag tror att alla kan hitta en favorit. Jag kommer att jämföra alla dessa vid ett senare tillfälle så håll utkik.
Runt hörnet hittar vi Uppsala Destilleri som har bunkrat upp med hela sitt spektrum av drycker men tyvärr ingen whisky denna gång. Dock fanns möjligheten att prova deras andra drycker från sortimentet och det är kul att det spektrumet är så stort med gin, rom och t.o.m. absint. Klart värt att botanisera bland dessa. Fick chansen att prova det första fatet från Uppsala Destilleri på Uppsala Beer & Whisky och jag kan definitivt säga att Magnus har någonting spännande på gång. Håller alla tummar att kommande smakprov det fortsätter i samma riktning.
Sammanfattning
Ja, hur ska jag sammanfatta en mässa som Uppsala Vin & Deli? Om intrycken på en ”vanlig” whiskymässa är många så är de ännu fler från en mässa som denna. Smaker och dofter är verkligen från hela spektrumet. Samtidigt är det lite skönt att kunna bryta av med allt från en The Famous Grouse Coffee via ett glas bubbel till en Amarula-drink eller lite smakprov från någon utställare av oliver, ost eller deli innan man ger sig in för att prova mer whisky. Som whiskyintresserad gick det definitivt att hitta många guldkorn, framför allt hos Braunstein och Bruichladdich men även hos Lost Distillery. Så räds inte att besöka en mässa som denna även fast intresset kanske är strikt whisky. För mig där intresset är smaker och upplevelser är detta en otrolig upplevelse. Att kunna ta ett glas 20-årig Tawney Port från en monter och gå runt hörnet till en annan för att kombinera med en galet bra cheddar, ja ni vet vilken jag menar, då uppstår MAGI!! Jag kommer definitivt att besöka denna mässa nästa gång också.
STORT TACK till Stanley Wong och hans team från Svenska Dryckesmässor för en fantastisk mässa, och tack till alla utställare som står ut med mina frågor och selfies samt alla fina whiskyvänner som delade denna upplevelse med mig. Vi ses förhoppningsvis snart igen där ute i whiskyvimlet…
© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.