Single Malt Monday no. 9
Diageo: Dalwhinnie, Mortlach och Talisker
7 December 2015

Mikael Lundén, Diageo.
Bilden lånad från linkedin.com

Kvällens provning gästades av Diageo och representerades av ingen mindre än Mikael Lundén, Diageo Nordic Brand Ambassador Whisky & Rum, Diageo Reserve & Member of the Keepers of the Quaich. Mikael är med andra ord en mycket meriterad och erfaren man. Diageo har ju ett välfyllt stall med bla Caol Ila, Lagavulin och Oban förutom kvällens destillerier. Och inte bara whisky utan även rom, tequila och vodka samt även öl och vin.

Mikael Lundén är som sagt gammal i branschen och har en hel del meriter bakom sig som lett till att han utnämnts till Member of the Keepers of the Quaich där endast 2 000 invalda personer finns med. Personer som alla gjort betydande gärningar för skotsk whisky. Han har varit delaktig i introduktionen av Famous Grouse och Macallan i Sverige och varit Brand Ambassador för Highland Park, Jura, Dalmore och Shackleton. Mikael är mycket öppen och berättar om upplevelser och anekdoter och han involverar alla i rummet så det blir en väldigt interaktiv provning. Något som återkommer gång på gång är att man satsar mycket på begreppet "Flavour led whisky", det vill säga smaken ska vara det som är viktigast och inte ålder. Man vill med andra ord tvätta bort den idag lite nedvärderande benämningen NAS, No Age Statement (ingen åldersangivelse).

Mikael berättar om de tre destillerierna Dalwhinnie, Mortlach och Talisker.

Dalwhinnie som grundades 1897 betyder vägkorsning på grund av läget och är No. 4 i Diageos stall.

Mortlach som grundades 1823 av James Findlater var det första lagliga destilleriet i Dufftown och kallas "The Beast of Dufftown". Unikt är deras 2.81 destillering som betyder att man använder huvud och svans till ytterligare destillering, därav de .81 "extra"

Och sedan har vi Talisker, det enda destilleriet på den vackra ön Isle of Skye. Destilleriet grundades 1830 av bröderna MacAskill, söner till den lokala läkaren. Vatten tas från 21 olika källor under Hawk Hill.


Kvällens lineup.

Dalwhinnie 15 YO 43%
Färg: Gyllengul.
Doft: Päronsplit, toffé, vanilj och honung.
Smak: Blommig, honung, lite ek och gröna druvor. En lätt och fräsch whisky. En sommarwhisky helt enkelt.
Avslut: Kort med lite toner av gröna druvor som finns kvar.

Dalwhinnie Destillers Edition NAS 43%
Baseras på 15 som får en finish av Olorosofat.
Färg: Gyllengul.
Doft: Citrus, honung och gröna druvor.
Smak: Ek, russin och "druvkärnor". Även denna en lätt sommarwhisky.
Avslut: Kort till medel.

Mortlach Rare Old NAS 43.4%
Till denna har 4 fattyper använts, bland annat amerikanska och europeiska ekfat, både 1st fill och refill.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Blommig, lite honung, lite russin och mossa.
Smak: Rund, honung, röda druvor och vanilj.
Avslut: Medellångt, "druvkärnor".

Mortlach 18 YO 43.4%
1st fill spansk ek och refill amerikansk & europeisk ek.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Vaniljfudge, honung och russin.
Smak: Sultanrussin och lite ek. Även denna har en rund och trevlig karaktär, en riktigt fin whisky!!
Avslut: Kort till medellångt, ek och "druvkärnor", jag vet att jag återkommer till denna "smak" men det är så jag upplever den, kanske någon kan hjälpa mig att förädla intrycket.

Talisker Port Ruighe NAS 45.8%
Döpt efter den största staden på Isle of Skye. Har fått en finish av portvin och hårt kolade fat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Brandrök, portvin och hav.
Smak: Brandrök även här, rökt bacon, kryddor, lite portvin och citrus.
Avslut: Förvånansvärt kort, lite brandrök, rökt bacon och portvin.

Talisker Destillers Edition NAS 45.3%
Har fått en finish av Amorosofat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Lite Rök, citrus, druvor, lite hav, lite kryddor och lite honung. Definitivt snällare än sitt syskon.
Smak: Sultanrussin, honung, lite kryddor, lite rök och lite torv. Även smaken är snällare än sitt syskon. Med facit i hand borde kanske denna ha testats innan Port Ruighe.
Avslut: Kort till medel, lite rök.

Vatten eller inte?
Tycker inte någon av dessa skall vattnas. Dalwhinnie blir alldeles för snäll och varken Mortlach eller Talisker tjänar något på vatten, möjligen Port Ruighe som blir lite mer harmonisk men tappar lite vildhet så det beror helt på hur man vill ha denna whisky.

Kvällens favoriter
En mycket trevlig lineup. Hade knappt provat Dalwhinnie eller Mortlach innan denna provning, Talisker är en kär gammal vän, speciellt 10 YO och 18 YO. Bäst i kväll var Mortlach 18 och strax därefter Talisker Port Ruighe. Dock är Mortlach nästan 4 gånger dyrare så Port Ruighe får ses som mer prisvärd. De två andra från Mortlach och Talisker är helt okej men kommer lite i skymundan från sina syskon. Båda Dalwhinnie är lätta och somriga drams men lämnar inget bestående intryck hos mig.


Kvällens bästa.


Mikael och jag.

Det här var den sista Single Malt Monday för året. Detta initiativ från Jeff Horowitz har varit väldigt givande och fyllt ett hålrum då det varit väldigt tunt med liknande aktiviteter i staden. Vi har fått chansen att prova många olika whiskies med väldigt olika karaktär under året. Jag ser med spänning fram emot kommande provningar under 2016. Jag tackar för mig i år och kanske vi ses på Cinderella Whisky Fair i januari.

Väl mött nästa år !

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.