Single Malt Monday no. 4
Glenfiddich
6 april 2015

Fem stycken Glenfiddich provades.

Rasmus Harnell från Nigab håller i provningen och berättar om destilleriet, produktionen och om de olika dryckerna vi provar. Även en liten allsång hinns med.


Rasmus Harnell, Nigab.

Glenfiddich 12 YO
En bra standardwhisky.
Doft: Bränt socker och vanilj.
Smak: Ek och viss sötma men ganska kort i smaken.

Glenfiddich 18 YO
Ett klart steg upp från 12-åringen.
Doft: Doftar faktiskt mindre än 12-åringen, lite besviken.
Smak: Här händer det saker. Mycket mer komplex än 12-åringen. Ek, vanilj och bränt socker. Mycket längre och mer angenäm eftersmak än 12-åringen.

Glenfiddich 15 YO
Provas efter 18-åringen då den inte har samma släktskap som 12 och 18-åringen.
Doft: Lite robust ek och viss sötma.
Smak: Även här lite robust där eken är mer påtaglig jämfört med 12 och 18-åringen. Även eftersmaken är lite sträv och "torr".
Många placerar denna före 18-åringen, men inte jag.

Glenfiddich 21 YO
Nu börjar det likna något.
Doft: Härliga söta toner, sultanrussin...
Smak: En ny division mot de tidigare. Känns mer elegant och komplex. Bättre balans. En favorit.

Glenfiddich 26 YO
Ännu ett litet steg bättre eller kanske annorlunda, en annan version mot 21-åringen.
Doft: Ganska lik 21-åringen i doften.
Smak: Även här liknar den 21-åringen. Svårt att välja vilken som är favoriten.

Vatten eller inte?
Här händer något intressant. 12-åringen "dör" med några droppar vatten. Både doft och smak försvinner...
15-åringen tjänar något på att vattnas medan 18/21/26-åringen blir helt klart trevligare med några droppar vatten.

Kvällens favoriter
21 YO och 26 YO får dela på förstaplatsen före 18 YO. Sist 12-åringen.

Kvällens bonusdram
Idag fick vi chansen att prova en 36 YO Rare Ayrshire från '75 på 43,7%. Utan vatten funkar denna inte alls för mig men med luft och vatten blir den ganska trevlig, dock fortfarande ganska sträv och ekig med viss vanilj.

 

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.