Single Malt Monday no. 12
Tomatin
4 april 2016

Till kvällens provning kommer Galatea på besök. Galatea håller främst på med öl men även sprit och whisky, närmare bestämt Edradour och Tomatin. Tomatin har varit ganska så okänt för mig fram till nu så det ska bli riktigt intressant att prova detta destilleri. Tomatin representeras av deras Regional Sales Manager och Brand Ambassador Scott Adamson. Scott berättar väldigt passionerat om destilleriet och dess invånare, ja det är faktiskt så att 80% av de anställda faktiskt bor på destilleriet. Vi får bland annat se flygfoto över destilleriet och Scott berättar vem som bor var med riktigt roande anekdoter därtill.

Tomatin som grundades 1897 var länge det största destilleriet i Skottland och i år blev det utnämnt till Destiller of the Year av Icons of Whisky. Destilleriet ligger i hjärtat av Highlands, straxt söder om Inverness. Det som präglar dess destillat är det mjuka vattnet från Alt-na-Frith burn, Free burn. Av destilleriets produktion på 2 miljoner liter går cirka 500 000 liter till single malt.


Tomatin på rad.

Vi börjar provningen med en nykomling:
Tomatin Legacy 43%
325:- på Systembolaget
85% 1st fill Bourbon och 15% virgin oak.
Färg: Gyllengul
Doft: Ek, vanilj och toner av marsipan och marmelad.
Smak: Ek, vanilj och äpplen, ganska söt ton.
Avslut: Kort till medel, ganska mycket ek.
Den här whiskyn fick 94,5 poäng i The Whisky Bible 2015.
Just den här releasen valdes fram av 4 alternativ av de som arbetar på destilleriet.

Tomatin 14 YO Port Wood Finish 46 %
572:- på Systembolaget
12-13 år på bourbon och ca 2 år på 1st fill Tawny Port Pipes.
Färg: Rosé!!
Doft:  Lite ek, citrus, lite söt blommig doft och vanilj.
Smak: Lite ek, lätt portvinssmak, röda druvor, citrus och faktiskt lite åt krispigt och friskt rosévinskänsla.
Avslut: Kort, lite ek.

Tomatin 18 YO 46%
699:- på Systembolaget
85% 1st fill Oloroso sherry butts och 15% refill casks.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Ek, fruktig och skumbanan, faktiskt lite åt någon typ av penicillin jag fick som barn med banansmak.
Smak: Lite ek, russin, lite blommig och även här, skumbanan med drag åt det penicillin med banansmak jag fick som barn.
Avslut: Kort till medel, lite ek.
Den här whiskyn fick 92,5 poäng i The Whisky Bible 2015.

Tomatin Cú Bócan 46%
504:- på Systembolaget
50% bourbonfat, 30% Virgin Oak och 20% sherryf
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite ek, vanilj, lite torv och lite spritighet.
Smak: Lite ek, söt vanilj, russin, honung, viss kryddighet och lite lite rök.
Avslut: Kort och lite röktoner.
Cú Bócan är en sägen om "The last wolf in Scotland".

Tomatin Cú Bócan Bourbon Oak 46%
549:- på Systembolaget
Endast 6 000 flaskor totalt.
Det här är endast den delen av Cú Bócan som lagrats på Bourbonfat, 9 år.
Färg: Gyllengul.
Doft: Lite ek, vanilj och citrustoner.
Smak: Lite ek, söt vanilj och citrusfrukter.
Avslut: Kort.

Kvällens bonusdram
Tomatin 36 YO 46%

66% 1st fill Oloroso Sherry cask >7 år och 34% refill casks.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Sherry i massor, bränt socker och torkad frukt.
Smak: Lite ek, Sultanrussin och creme Brulee i en härlig blandning. Sherrybomb!!!
Avslut: Kort till medel, lite ek.


Sherrybomb!!!

Vatten eller inte?
Tycker inte at någon av dessa whiskies skall vattnas.

Kvällens favoriter
Först skall sägas att Tomatin var en riktigt trevlig ny bekantskap. Tomatin 36 YO var outstanding och kvällens stora favorit. Av de andra från standardsortimentet så blev Tomatin 14 YO Port Wood Finish vinnare, gillar verkligen tonerna från portvinet. Tomatin 18 YO får en tredjeplats och är en fin whisky men jag kunde inte riktigt släppa min referens till det penicillin jag fick som barn. Tomatin Cú Bócan var riktigt intressant och jag föredrog den framför sitt bourbonsyskon.


Scott Adamson,Tomatin, och jag.

Och slutligen så måste det sägas att både Tomatin Legacy och 12 YO är fina instegswhiskies. Kan verkligen tänka mig en Legacy i handen när jag ska grilla i sommar.

 © All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.