Norrtelje Brenneri
Richard Jansson grundade tillsammans med hustrun Kristina Anerfält-Jansson Norrtelje Brenneri år 2001. I fem generationer har deras familj brukat gården som är belägen i hjärtat av Roslagen. Efter en omfattande renovering och ombyggnation av gårdens lada stod bränneriet klart år 2002.
Den gamla stavningen har behållits för att bevara historien. Norrtelje Brenneri är ett relativt småskaligt bränneri och har inte så många anställda. Det finns ett antal personer med olika färdigheter och specialkunskaper som vid behov hjälper till i arbetet. Några av dessa personerna finns inom familjen.
Norrtelje Brenneri tillverkar destillat av frukter och bär, såsom äpplen, päron, rönnbär och havtorn. I september släpps deras första whisky, som är helt ekologiskt framställd, på Systembolaget. Antal buteljer i släppet är 400.
Richard är lite av en mångsysslare och har alltid många bollar i luften. Han har bland annat ett förflutet inom industri-och IT-branschen. Kristina jobbade tidigare som omsorgschef på Norrtälje Kommun.
Richard och Kristina bland kopparpannorna.
(Foto: Roine Karlsson)
Jag ringde upp Richard en solig eftermiddag och fick en pratstund med denna trevliga entreprenör. Jag var ju naturligtvis otroligt nyfiken på deras kommande whisky som släpps den 10 september på Systembolaget.
Riktigt läcker flaska med ekologisk whisky.
Vad kan du berätta om den kommande whiskyn?
- Det är en mycket spännande produkt som vi har funderat på ett tag. Vi har valt att kalla den Roslagswhisky Eko No. 1 och den har legat på sherryfat sedan 2009, alltså 6 år. Whiskyn har en ABV på 46%. Den är helt ekologiskt framställd och vi har bland annat använt ekologisk malt vid tillverkningen.
Ekologisk malt.
Några svårigheter när det gällde att få whiskyn certifierad och ekoklassad?
- Det är många tillsynsmyndigheter inblandade, inte mindre än 54 stycken faktiskt. Och sen finns det vissa EU-normer som måste uppfyllas.
Många av era råvaror är ekologiska och så långt som möjligt lokalt producerade. Hur viktigt är detta, tycker du?
- Vi är väldigt måna om att ta ett totalt miljöansvar. Det gäller biltransporter, att använda så närproducerade råvaror som möjligt i tillverkningen, återvinning av restprodukter, kompoståtervinning med mera.
Ditt eget intresse för whisky?
- Jag är egentligen ingen whiskymänniska i den benämningen. Jag är däremot väldigt förtjust i mörk rom. En av favoriterna är Ron Zacapa 17. Jag tycker faktiskt att den är bättre än den oftast mer nämnda och uppmärksammade 23-åringen.
Det finns idag cirka tio svenska destillerier, varav 5-6 stycken av dem har släppt whisky. Har du provat några och i så fall vad tyckte du?
- Jag reser mycket i tjänsten. Det blir event, mässor med mera och jag träffar väldigt många i branschen. Det har bidragit till att jag har provat ganska många av de svenskproducerade whiskies som finns på marknaden. Det finns mycket som är bra. Det ska bli intressant att följa utvecklingen av svensk whisky.
Hur ser marknaden ut för er?
- Vår främsta marknad är taxfree. Förra året sålde vi totalt 43 000 flaskor av våra produkter, varav 39 000 gick till taxfreeförsäljning. Bland annat finns våra produkter på många färjor samt på Bordershopen Puttgarden. Vi finns dessutom i taxfreen på Arlanda, Landvetter, Sturup och IKEA i Hongkong. I maj nästa år är det tänkt att Roslagswhisky Eko No.1 ska finnas i utvalda taxfreebutiker.
Oj, Hongkong? Det var lite otippat. Berätta gärna lite mer om det.
- Kontakten med Hongkong har vi haft i tre-fyra år. Vår brorsdotter bor i Hongkong, och på den vägen är det. Förra året var vi på den stora internationella dryckesmässan "Bar & Restaurant 2014" på Hongkong Convention Centre. Där knöt vi kontakten med IKEA. De fem första buteljerna av Roslagswhisky Eko No.1 gick faktiskt till Hongkong och "Woman Who Whisky", ett specialevent för enbart kvinnor.
Hur ser framtiden ut för Norrtelje Brenneri?
- Till att börja med vill jag gärna säga att vi vill åstadkomma något som är speciellt och unikt. Vissa kommer att älska det, andra inte. Vi vill känna en äkta stolthet i det vi producerar. Norrtelje Brenneri kommer att skynda sakta framåt med lågmäld röst och inget är hugget i sten. Vi har mycket spännande på gång och räknar med en försiktig, stadig ökning. Som jag redan nämnt är taxfree en mycket stor marknad, och den lär inte minska. Filosofin är dock, och har alltid varit att släppa något när det känns helt rätt.
Till sist, har du något råd till andra som funderar på att ge sig in i branschen?
- Bra råvaror är oerhört viktigt. Filosofin måste vara att man har det som utgångspunkt. Det måste också finnas en glädje i det man gör och att man brinner för det man vill åstadkomma.
Den mycket vackra hölogen
med tjusig dukning.
Bilden talar väl för sig själv...
Vi avslutar vår lilla pratstund och Richard tycker att det skulle vara riktigt trevligt om jag kom och hälsade på. Jag tackade för inbjudan och min förhoppning är att jag får ett tillfälle att besöka Roslagen och Norrtelje Brenneri någon gång.
Till sist vill jag tacka för alla fina bilder jag fick använda.