Nerikes Destilleri

För en tid sedan kom jag i kontakt med Fredrik Lennström i Pålsboda. Han driver Nerikes Destilleri. Just nu håller han på att flytta verksamheten från Sibbetorps Gård, och tanken är att det ska bli ett nytt destilleri samt pub/restaurang, som Fredrik räknar med ska vara klart om cirka två år. Vad är det då som är så speciellt med Nerikes Destilleri?

Jo, det hela startade med ölbryggning och en batch på tusen flaskor som hade fått en infektion i sig och som var odrickbart. Istället för att hälla ut det så ställlde de pallen med flaskor längst in på lagret. Där stod det i ett år, och under detta året så tog bryggeriet mer fart än någonsin och all energi lades på det. Men så en dag så stod de där och tittade på pallen med flaskor, och tänkte att något borde man ju kunna göra med det, eller? Några månader senare hade de fått kontakt med ett destilleri som visade dem hur man kunde göra för att förädla den dåliga ölen och göra råsprit av den. De kunde ju inte fortsätta att producera dålig öl, så då vände de sig till kollegor i branschen för att kolla om de hade råkat ut för samma missöde. Ett par veckor senare hade de ett flertal pallar med kasserad öl på gården och resan kunde verkligen börja...

Från öl till råsprit

Fredrik har som sagt bryggt öl i många år. Och starköl är ju egentligen som mäsk, och det är ju det man utgår ifrån när man gör sprit. Han tog kontakt med ett destilleri i Värmland. De hade vid denna tidpunkt inte kommit igång med någon egen produktion. De bestämde då att Fredrik skulle ta med sig ölen för att genomföra ett test. 3 000 flaskor "fulöl" fick plats i en tank på 1 000 liter. När processen var klar hade ölen blivit 100 liter sprit med en alkoholhalt på 65%. Det var så det började med det som senare skulle bli en dryck som inte får kallas för whisky. 

När det väl legat på fat i minst tre år så ville Fredrik då kalla det för wishkey, men det fick nobben av Systembolaget. Det var för likt whisky, sa de. Hur blev det med namnet på den färdiga produten som började med dålig öl, nu då? Jo, till slut så blev det d-still. 

Fredriks hobby har blivit en liten affärsverksamhet, men det kommer inte att bli i industriformat. En d-still har som sagt redan lanserats, det var i semptemer. Och en till är på gång i december.

Ni hittar Nerikes Destilleri på sociala medier här:
Facebook
Instagram
Webbsida

Jag har fått möjlighet att prova förstasläppet, den som kommer den 2 december, ett prov som legat på svensk ek samt new make. 

Vi börjar med new maken. Kokat på öldestillat då, precis som de övriga som vi återkommer till längre fram.

New make: Fruktig, aningen äppeldriven och med inslag av rårörsocker i doftbilden. Smaken är ganska söt med inslag av smågodis och Fruxo godis. Druvor finns det också. Samt ett lätt inslag av öl finner jag faktiskt. Inte något överhängande och tydligt, men det finns där.

Sibbetorps d-still: Över nu då till det som har släppts på Systembolaget, nämligen Sibbetorps d-still, 59.5%. lagrad på Amotilladofat i 53 månader. Katogoriseras som "spritdryck" på Systembolaget. Fruktig doft med inslag av russin, ljus choklad, vanilj och fudge. Smaken är i lite samma stil med inslag av ljus choklad, nötter, apelsinskal, en aning fikon och ett stänk dadlar. Inte alls oäven, måste jag säga. Finishen är behaglig och sherryifluerad.

Nu över till det som lanseras den 2 december, Sibbetorps d-still bourbonfat: 59 månader på 40-liters bourbonfat, 60%. I doften finner jag vanilj, ljus fudge och ganska mycket viol. Smaken bjuder också på mycket viol, d.v.s. en blommig ton som tyvärr tar överhanden lite. Lite kanel och ett stänk apelsinskal som väger upp det lite. 

Ni hittar den här:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/sibbetorps-gard-3400302/

Sist ut blir en "spritdryck" som legat på svensk ek, 225-litersfat i 4 år. 60%. Finns inget om släpp på Systembolaget av denna. I doften finner jag plommon, kakao, och mörka frukter. I smaken toner av mörk choklad, kakao, mörka bär och apelsinskal.

Nästa år är det planerat för sprit lagrad på PX-fat, romfat, och Islayfat (!). Ser givetvis fram emot detta. Och något som jag verkligen ser fram emot är när Fredrik släpper "riktig" whisky. Det tror och hoppas nämligen Fredrik på, när ett nytt destilleri ska vara färdigt om cirka 2-3 år. Jag önskar honom ett stort lycka till, och håller tummarna för att det blir så. Jag tycker verkligen att det finns potential här.

Publicerat 2024-11-30