Provning
Wexiö Maltwhiskysällskap
26 oktober 2016
Mark Johansson
Mark Johansson - kvällens värd.
(Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle).
Kvällens provning hölls av en av klubbens verkliga profiler, nämligen Mark Johansson. Mark hade botaniserat på mer eller mindre obskyra auktions-sajter och raggat fram godsaker till aftonens startfält som bestod av åtta stycken whiskies. Som brukligt i klubben så provades allt blint, med efterföljande röstning på två egna favoriter varav det till slut korades en vinnare.
Kvällens lina.
Mycket godsaker. Foto: Lasse Wideklint.
1) Whyte & Mackay blended 21 YO 43%. Whyte & Mackay grundades av Charles Mackay och James White. De var affärspartners och började arbeta för ett företag som heter Allan & Poynter. Företaget började med lagring av torra varor. Mot slutet av artonhundratalet började företaget lagra sprit, särskilt whisky, som då började bli alltmer tillfrågat.
(Källa: Master of Malt)
Det här är en ganska sällsynt buteljering, och därmed inte så lätt att hitta.
6 röster
2) Clynelish 18 YO 51.4%. Detta destilleri har både en gammal och en ny historia. Nuvarande destilleri byggdes så sent som 1967 men namnet användes också för ett äldre destilleri (från 1819) som ligger på samma plats. När det nya Clynelish byggdes, bytte man namn på det gamla till Brora som kördes parallellt med det nya till 1983 då det stängdes för gott. (Källa: Whiskyforum)
Den oberoende buteljeraren Wilson & Morgan ligger bakom den här.
12 röster
3) Dumbarton Grain 29 YO 57.1%. Dumbarton Destillery grundades 1938 av Hiram Walker efter det att han köpt George Ballantine & Co i Dumbarton 1936. 1988 såldes destilleriet till Allied Brewers som 2002 lade ned tillverkningen för att istället satsa på sin anläggning i Strathclyde och nu under namnet Allied Distillers. (Källa: Granqvist)
Svensk Whiskyförmedling ligger bakom den här buteljeringen.
15 röster
4) Bunnahabhain 23 YO 47.7%. Det här destilleriet behöver väl knappast någon större presentation. Bunnahabhain grundades 1881 och har förutom ett kort stopp på 1980-talet varit i produktion hela tiden. Whiskyn är till skillnad från andra whiskysorter från Islay inte kraftigt rökt. Den är oftast något mildare i smaken, lätt rök, söt och med smak av tång. (Källa: Wikipedia)
Den oberoende buteljeraren Wilson & Morgan ligger bakom den här.
18 röster
5) Glenrothes 19 YO 53.5%. Intar en särställning i den skotska whiskyvärlden på så sätt att destilleriet ägs av Edrington medan varumärket ägs av Berry Brothers (som inte har något eget destilleri). En del av whiskyn går till single malt men Edrington använder det mesta i sina blends Famous Grouse och Cutty Sark. (Källa: Whiskyforum)
Whiskybroker Ltd UK ligger bakom den här buteljeringen.
3 röster
6) Glengoyne 10 YO 60%. Glengoyne Distillery är ett whiskydestilleri som har varit kontinuerligt i drift sedan starten 1833 på Dumgoyne, norr om Glasgow, Skottland. Glengoyne är unik i den benämningen att de producerar Highland single malt whisky som mognat i Lowlands. (Källa: Wikipedia)
19 röster
7) Port Charlotte Islay House 55.1%. För snart 200 år sedan tändes eldarna på ett nystartat destilleri långt ute på västra Islay. Det låg i den lilla byn Port Charlotte alldeles vid den djupa havsviken Loch Indaal som nästan delar Islay i två delar. Port Charlotte distillery stängdes för gott 1929, men namnet skulle tas till heder igen när Bruichladdich 77 år senare presenterade sin första riktigt rökiga whisky. Året var 2006 och whiskyvärlden hade fått en ny klassisk Islaywhisky. (Källa: Nigab)
13 röster
8) Caol Ila Feis Ile 2016 56.2%. Caol Ila Distillery är beläget utanför Skottlands västkust på ön Islay. Namnet betyder Islays sund på skotsk gaeliska. Destilleriet grundades 1846 av Hector Hendersson. Destilleriet har 6 (3+3) pannor och är det största på Islay. Det ligger otroligt vackert vid ett smalt sund mellan öarna Isla och Jura. Endast en smal väg leder dit och på den vägen sker alla transporter till destilleriet med tunga lastbilar. Det går inte att mötas på vägen och mötesplatserna är få så var beredd att backa till närmaste mötesplats. (Källa: Wikipedia)
20 röster
Medlemmarna njuter och diskuterar...
Som vinnare denna afton stod Caol Ila Feis Ile 2016. Dock med minsta möjliga marginal, endast en röst mer än tvåan Glengoyne 10 YO.
En mycket trevlig afton som avslutades med lotteri, där jag lyckades vinna en Lagavulin Destillers Edition 2016. Det var naturligtvis riktigt skoj och lite överraskande. Den ser jag verkligen fram emot att prova...snart.