En Chevaleresk kväll tillsammans med Alexander Wiberg
Plats: Clydesdale 13 mars 2018
Av: Johan Blom
Förra året avslutades med en fantastisk whiskyprovning hos Clydesdale och min nyfunna whiskyvän Alexander Wiberg från TV programmet Chevaleresk på TV6 blev genast intresserad av att deltaga på en liknande provning. Så jag bestämde mig för att försöka fixa detta och efter några samtal med Tina Sundblom på Clydesdale fick vi till slut ihop ett datum som passade och mycket riktigt blev det ännu en magisk kväll med fantastisk whisky och goda samtal...
Clydesdale bildades 2006 och har sedan dess levt efter devisen "fortsätta att förädla den svenska whiskykulturen genom att visa hur mycket mer spännande och varierande utbudet är av kvalitativ whisky". Clydesdale har idag över 500 olika whisky och cirka 90 sorters rom i sin portfölj, många av dessa fick vi se när vi inledningsvis fick kika in i deras förråd. Företaget skapades av Thomas Sundblom och Robin Tucek och drivs än idag av dessa eldsjälar och de vill att företaget ska leva efter deviserna "Alltid vara schyssta" och "Alltid ha skoj".
Men innan provningen börjar vi med en pratstund med Alexander Wiberg. Alexander är mannen med många intressen som startade siten Chevaleresk.se 2013 där han kunde skriva om just alla sina intressen såsom stil, sport, film, musik och även whisky. Nu har siten blivit TV-program där han utforskar sina intressen tillsammans med sin vän Måns Zelmerlöw. TV-serien är nu inne på sin andra säsong och kan ses på måndagskvällar 22:00 på TV6.
Alexander Wiberg.
Hur började ditt whiskyintresse?
Jag tror att mitt whiskyintresse började under gymnasietiden. Vi hade håltimma på tisdagar och de spenderades på ett av stadens cafeer. Bredvid låg Akademibokhandeln och jag minns att jag ofta kikade i whiskyböcker under dessa timmar. Det var en överskådlig värd med mystiska namn och härliga bilder. Caol Ila, Lagavulin, Talisker, The Macallan, Highland Park, Oban. Det väcktes en nyfikenhet och min samlarådra väcktes till liv. När jag sedan var i tidig tjugoårsålder stod jag istället på Systembolaget och kikade på alla fantastiska etuier och drömde mig bort. En efter en införskaffades, bara standardbuteljeringar (tänk om jag visste då vad jag vet nu). Och det är drygt tio år sedan nu.
Vad är det med whisky som gör det så speciellt för dig?
Det speciella med whisky för mig, idag, är smaken. Ingen annan spritdryck kommer i närheten gällande komplexitet och variation tycker jag (rom är nog närmast). Initialt handlade det mycket om känslan kring drycken. Skottland, Japan, Irland. Alla spännande namn och vackra flaskor. Historierna. Drycken har hela paketet.
Vilken var din första whisky i samlingen?
Min allra första whisky till samlingen är garanterat uppdrucken, men den första av samlarvärde var Rosebank 1981 25 YO från Diageos Special Releases, den kom 2006 eller 2007 om jag inte missminner mig. Den införskaffades på Hansacompagniet i Malmö, dubbletter faktiskt. En är uppdrucken, den andra skall för alltid vara kvar. En vacker whisky med ovanligt mycket tyngd i för att vara från lågländerna.
Rosebank 1981 25 YO.
Nämn tre favoriter i samlingen.
Tre favoriter i samlingen torde vara Talisker 1981 20 YO på sherryfat. Den behöver väl ingen närmare introduktion. Köpte två och drack upp den ena för 7-8 år sedan. Magisk whisky, men håller faktiskt 1982 på bourbonfat högre. Ovan nämnda Rosebank betyder mycket eftersom det var den allra första. Till sist älskade jag också min Karuizawa Noh 1983 (mitt födelseår) där Serge Valentin är avtecknad på etiketten. Den drack jag upp. Det är det vackraste jag gjort. Men mina Tomatin från 1976 är roliga att ha också för smakens skull. Tropisk frukt är min hela graal i whisky.
De flesta samlare har en unicorn, vilken är din?
Det finns en serie flaskor som är slutmålet för samlandet, och det är italienska Moon Imports serie "The Sea". Jag har alltid älskat havet och gamla skolplanscher, och tittar man på etiketterna på denna serie som buteljerades 1988 kan det knappast bli mer min smak. Jag hade dem på gång för 10 år sedan, men litade inte riktigt på utställaren (italienare, ni vet). Plus att jag var student också så det var kanske sunt av många anledningar att passa.
Hur har din whiskysmak ändrat sig över tid?
Jag har aldrig varit något peathead, och lär inte bli. Men den stora skillnaden är att jag inte längre uppskattar tung sherrylagring lika mycket. Min första stora whiskyupplevelse var Aberlour a'bunadh och efter det letade jag sherry, sherry och sherry. Nu uppskattar jag, generellt sett, refillsherry mycket mer, och även bourbonlagrad whisky. En Clynelish från 90-talet på bourbonfat är alltid bra, eller alla dessa fantastiska irländare från 88-92 på samma typ av fat. Jag söker nog ljus frukt och elegans mer än det tunga artilleriet, helt enkelt.
Nu har det så äntligen blivit dags att prova lite whisky, och det ska bli spännande att se vad Thomas har ställt fram. Dram #1-#6 provades blint medan Thomas berättar anekdoter om företaget, destillerierna och innehållet i glasen efter att vi doftat, smakat och gissat vad det kunde vara. Ett mycket trevligt upplägg där dofter, smaker och intryck delas mellan mig, Alexander och kvällens värd Thomas Sundblom.
Foto: Alexander Wiberg.
Foto: Alexander Wiberg
Dram #1 Tullibardine The Murray CNP Cask Sample 2005-2017 46%
Lagring: Chateauneuf du Pape finish.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite ek, marknadsmarmelad och lite fruktkaka.
Smak: Lite ek, torkad frukt och honung.
Avslut: Kort-medel och lite ek.
Dram #2 Tullibardine The Murray CNP 2005-2018 46%
Lagring: Chateauneuf du Pape finish.
589:- på Systembolaget via Clydesdale.
Färg: Mörkt gyllengul med en liten roséton.
Doft: Lite ek, lite spritig, honung, vanilj, fruktcocktail och fruktkaka.
Smak: Ek, äpple och vanilj.
Avslut: Medel och ekig.
Otroligt kul att blint få prova dessa två, från fatprov till färdig produkt.
Dram #3 Amrut Double Cask batch 2 (2009/2010-2016) 46%
1 729:- på Systembolaget via Clydesdale, cirka 36 kom till Sverige 2/1.
Lagring: Ex bourbon + PX Sherry.
Färg: Ljus bärnsten med en liten roséton.
Doft: Lite rök, sultanrussin, mörk choklad, kanderad apelsin och lite svavel (cykelslang).
Smak: Lite ek (sågspån), lite överjästa bär, lite saftsötma och honung.
Avslut: Medel och lite ek.
Dram #4 Clynelish Adelphi Selection 20 YO (1996-2017) 50.6%
1 939:- på Systembolaget via Clydesdale.
Färg: Gyllengul.
Doft: Lite ek, lite Päronsplit, lite marknadsmarmelad, vanilj och honung.
Smak: Lite ek, Coca Cola, vaniljfudge, gröna druvor och torrt gräs.
Avslut: Medel och lite ek.
Riktigt nöjd att jag gissade rätt på Clynelish på denna.
Foto: Alexander Wiberg.
Dram #5 Laphroaig Old Malt Cask 16 YO (2001-2017) 50%
1 989:- på Systembolaget via Clydesdale.
Lagring: Refill butt.
Färg: Blekgul.
Doft: Askrök och lite charksälta.
Smak: Askrök, charksälta och en sötma jag inte kan sätta fingret på.
Avslut: Medel och askrökig.
Riktigt imponerad av att Alexander gissar rätt på denna, hade aldrig gissat Laphroaig på denna då jag tycker att det fattades den tjära som jag brukar hitta från detta destilleri.
Dram #6 Bowmore Elements Of Islay Bw7 53.2%
Lagring: 4 sherry butts.
Färg: Ljus bärnsten med lite rosétoner.
Doft: Lite ek, lite rök, lite överjästa bär, lite blött hö som ladugård.
Smak: Lite ek, lite rök, torrt hö, Lapsangte, torkad frukt och röda druvor.
Avslut: Medel och ekig.
Dram #7 Clynelish Cárn Mór 1997-2017 57%
1 858:- på Systembolaget via Clydesdale.
Lagring: Sherry puncheon.
Färg: Gyllengul med en liten roséton.
Doft: Lite ek, lite spritig, kryddig, ketchupsötma och lite svavel.
Smak: Lite ek, kryddig, torkad frukt och chilisåssötma.
Avslut: Medel och ekig.
Denna Clynelish är helt annorlunda från den andra och den sämre av dem i mitt tycke.
Dram #8 Glen Keith Blackadder fatprov 1993 56.4%
Färg: Blekgul.
Doft: Lite ek, spritig, maltig, honung, lite marknadsmarmelad och citron.
Smak: Lite ek, örtig och blött gräs, honung och gröna druvor.
Avslut: Medel och ekig.
Dram #9 Ladyburn Blackadder Raw Cask 40 YO 1973-2013 42.8%
14 872:- på Systembolaget via Clydesdale.
Färg: Gyllengul.
Doft: Lite ek (sågspån), lite spritig, marknadsmarmelad, marsipanbröd, vanilj och lime.
Smak: Lie ek, lite rök, vanilj, citron och fruktkaka.
Avslut: Kort-medel och lite ek.
En fantastisk dram och förvånande lite ek för sin ålder.
Foto: Alexander Wiberg.
Vatten eller inte?
I kvällen lina föredrar jag alla utan vatten, möjligtvis kunde några av de fatstarkaste bli något mer harmoniska men bättre?
Kvällens favoriter
Helt klart Clynelish Adelphi 20 YO, vilken fantastisk dram!! Sedan kommer Ladyburn 1973 40 YO och Amrut Double Cask.
Ett STORT TACK till Tina och Thomas Sundblom för en oförglömlig kväll och ett speciellt tack till Alexander Wiberg för intressanta diskussioner och pratstunden!
© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom där inget annat anges.