Av: Mattias Johannesson

En liten rapport från den första av de två Stockholmsmässor som i år konkurrerar med stora etablerade Stockholm Beer & Whisky. Destillat Stockholm arrangerades av Stanley Wong som arrangerar många andra dryckesmässor i bland annat Göteborg och Karlstad. Destillat Stockholm gick av stapeln på Stockholm Waterfront, det stora modernistiska bygget som dykt upp jämte Stockholm Central. Mässans lokalisering i rummet gick inte att klaga på, man kunde lätt krypa till och från tåg och tunnelbana, värre var det med planeringen i tiden. Man kunde hoppas att klientelet inte krockar med Mello-folket, men tyvärr krockar det nog ganska mycket med Viking-lines mässa som gick samma helg.

Jag var där under hela mässan och stod i Smögen Whisky's monter. Då det var si och så med trycket hann jag med att pejla läget bland utställare och besökare för att försöka få en nyanserad bild. Under de två passen, fredag från 14-22 och lördag 12-22 kom det cirka 2 000 personer totalt. Detta gjorde att ruljansen vart betydligt lägre än vad många nog hoppats på, men de besökare som var där var intresserade och trevliga, och uppskattade säkert bristen på köer och att kunna prata ut med utställarna.

Mässan bjöd på ett brett utbud av destillat, med störst fokus på whisky och rom bland ädelspriten, men störst fokus kanske på gin och vodka med otaliga varianter. Visst manfall bland förväntade utställare kunde noteras, bland annat saknades Box och Symposion som satsade enbart på Cinderella, men jag tror att utbudet räckte till de flesta med bland annat Clydesdale, Whiskystaste, SMWS och Granqvist med oberoende buteljeringar i många varianter.

Det erbjöds provningar där man bland annat fick prova hur olika glas påverkar upplevelsen. Några internationella gäster noterades också, bland annat James Wills från Kilchoman som klämde in både Viking och Destillat Stockholm.

Två intressanta "nykomlingar" med klara influenser från andra sidan atlanten var finska Kyrö och Tevsjö från närheten av Järvsö. Bägge anammar råg som är väldigt populärt i Amerika för sin krydd-kick. Kyrö drömdes fram i en bastu, och de hade till och med an bastu i montern - dock tror jag inte värmen var på. De destillerar enbart utifrån mältad råg som går till gin och whisky. Den första whiskyn förväntas senare i år. Tevsjö ansluter ännu mera till amerikanerna och destillerar en bourbon med 70% lokalt odlad majs och 30% råg. Jag fick prova newmake från båda, klart annorlunda toner än vad jag är van vid och tror att detta kan bli spännande whisky, men man ska naturligtvis inte förvänta sig att den liknar korn-maltwhisky, och det är ju heller inte meningen. Tevsjös äldsta fat fyller snart 2 år vilket är lägsta ålder tillåtet för straight bourbon - dock är det nog så att den för att få kallas whisky i Europa måste bli tre år. Sen tror jag amerikanerna, precis som innevånarna i Cognac, har bestämda åsikter om var deras regelskyddade produkter får tillverkas.

Några lyckliga mässdeltagare kunde prova Mackmyras nya 12-åriga whisky som släpptes och tog slut på torsdagen. En annan spännande nyhet som jag fick prova var det kommande släppet av Grythyttanwhisky som Bergslagen Destilleri ska göra. Bergslagen har fått tag i runt 500 fat som de kommer att buteljera som oberoende buteljerare och först ut är en serie femåringar lagrade i små sherryfat. De kommer att kallas Sherry Darling och första ut är orökig och de två andra har rök i stigande grad. Första släppet i mars, kan vara värt att vara på hugget.

Lokalerna var överlag bra tycker jag, dock var det ett par timmar på eftermiddagen då vi fick solen rakt i ögonen trots dämpande gardiner för fönstren. Solen som sken envist både fredag och lördag kanske bidrog lite till bristen på besökare. Som whiskynörd tyckte jag nog att det fanns för stort utbud av drinkar av olika varianter, men det är nog en mix som kan fungera bra då många importörer och producenter har sprit som passar båda. Jag såg inte till någon tequila/mescal men annars fanns nog de mesta typerna av sprit att tillgå.

De aviserade direkt efter mässan att nästa år kommer den igen 9-10 februari, och förhoppningsvis orkar arrangörer och utställare med att ge mässan nåt år att etablera sig för jag tror verkligen att det kan funka. Den kommer nästa år att ligga endast 1 vecka efter Linköpings Whiskyexpo, vet ej planerna som Viking har, hoppas det inte krockar.


En bild från mässan, med Kyrös
runda bastu i förgrunden.
Mässan hade 4 parallella utställningsrader.


Kommande Sherry Darling 5 YO från
Grythyttan via Bergslagen.

© All text och samtliga bilder tillhör Mattias Johannesson. Loggan i rubriken tillhör Destillat Stockholm.