Jag fick i egenskap av Whiskynörden ett mail från Symposion om att delta vid en fantastisk provning ombord på MS Cinderella i samband med Cinderella Whisky Fair.Tyvärr hade jag ingen möjlighet att åka iväg, och följdaktligen inte heller gå, men Johan Blom gjorde det och i detta reportage finns hans reflektioner från denna historiska provning samt en intervju med Steven Cameron, Gordon & MacPhail. Först blir det en liten rapport från mässan.
Då var det äntligen dags igen, årets whiskyhöjdpunkt i Sverige, i alla fall för mig. Vi är ett kompisgäng som åkt på denna mässa sedan 2011 och i år blev det för 7:e året i rad som vi begav oss ut på Östersjöns och kanske världens största whiskymässa på en båt. Mässan har varit fullbokad sedan i augusti, men det släpptes några platser till runt årsskiftet. Så varför är just denna mässa min favorit? Dels för att det är ett av få tillfällen vårat kompisgäng får tillfälle att ses, att dricka och äta gott under ett dygn utan att vi måste stressa tillbaka till någonting annat. Dels så är nästan alla whiskyprofiler på plats, bloggare och branchmänniskor, och även alla de stora aktörerna är med, vilket inte är lika självklart nuförtiden på alla mässor som nu finns i Sverige, och de har inte sällan mässunika releaser med sig. Och till sist för att man faktiskt har möjlighet att köpa med sig det goda man provar.
Bild 1 - Whiskysystrarna Monica Johnson
och Carina Löfstedt, SMAD*
Bild 2 - Sayumi Chavrier-Oyam,
La Maison du Whisky
och Sara Larsson, representant för Symposion.
Bild 1 - David Tjeder och Tone Skavhaug.
Bild 2 - Peter och Tommy, Svenska Eldvatten
samt whiskyprofilen Anki Ulvmåne.
Vi har alltid åkt på torsdagen och under de sju år som vi åkt är trenden tydlig, i början var det väldigt lugnt på just denna dag, man kunde gå runt i lugn och ro och man hade gott om tid att prata whisky i montrarna. Nu är det en helt annan sak, full fart från första minut och alla som vill få en chans att knipa någon av de speciella releaserna börjar köa redan direkt när färjan öppnar portarna. I år var det bland annat Highland Park som lockade med en speciell Viking Lineutgåva i form av en Single Cask, begränsad till cirka 300 flaskor, BOX släppte sin tredje Archipelago, begränsad till 1 000 flaskor, samt möjligheten att få fatt på en Yamazaki 18.
Kryssningens favoriter
Så vilka blev mina favoriter under kryssningen? Det är ju helt omöjligt att prova allt så tyvärr missar man många guldklimpar men en av favoriterna provade jag ganska tidigt redan på torsdagskvällen, nämligen Bowmore 23 YO Port Cask Matured, riktigt fin med sin kombination av rök och sötman från portvinet. Vi fick även möjlighet att kika lite på det kommande Travel Retailsortimenetet i form av en 10 YO Dark Intense, och en 18 YO Deep & Complex. Även en 15 YO kommer att ingå i denna serie. Det ska bli riktigt intressant att få prova hela linan vid ett senare tillfälle.
Två nya från Bowmore i Travel Retail.
I Glengoynes monter hittade jag ännu en favorit, Glengoyne 25 YO, en fantastisk sherrylagring! Hos Svenska Eldvatten provades bland annat en Aberlour som var riktigt fin men tyvärr slut för inköp när jag var förbi, däremot fanns det en Laphroaig med sherryfinish som helt klart blir en brukswhisky här hemma. Man hade också möjlighet att få köpa och prova den andra releasen i deras eftertraktade Sherry Cask Collection, även den en fantastisk whisky.
Två riktiga höjdare.
Hos Balvenie hittade jag batch 3 av TUN1509, vilken jag körde en jämförande test med de övriga batcherna när jag kom hem. Vem som vann? Batch 1 var bäst före 3 och sist kom nummer 2, men alla är riktigt bra. Även några 17 YO Peated Cask fanns kvar, kul med en lite rökig Balvenie.
Highland Park Single Cask Vikingline fick jag tyvärr varken möjlighet att prova eller köpa men de som provade sa att den var ganska lik Single Cask 2121.
Det årliga släppet från BOX, Archipelago 2017, som är den tredje i ordningen och definitivt den bästa av dom tre var någonting som lockade många. Skönt att se att det hela styrts upp så bra med tre köer och där vakterna släppte in 10 åt gången från vardera kö. Kaoset från den första releasen är ett minne blott. Även Yamazaki 18 var det många som ville ha, en riktigt bra whisky som tyvärr har blivit väldigt svår att få tag på om man inte är villig att betala väldigt mycket.
Bild 1 - Kön till mycket efterlängtat släpp...
Bild 2 - Nämligen Box Archipelago.
De här kryssningarna har som sagt blivit väldigt populära så det är läge att boka in nästa års kryssningar i kalendern redan nu, 11-14 januari bär det av igen, och då är det dessutom 10-årsjubileum.
Några av de bästa whiskies som jag provade under resan var på Symposions provning av sex stycken Macallan från Gordon & MacPhail. Reflektioner från den provningen samt en intervju med Steven Cameron kan ni läsa direkt nu efter rapporten från mässan.
* Single Malt Academy of Dalecarlia, Sveriges största whiskyklubb.
Makalös Macallan på Cinderella
Det är numera allt mer sällsynt att man får möjligheten att prova riktigt gammal whisky och att man får möjligheten att vara med om en vertikalprovning med sex stycken från samma destilleri och från sex olika decennier är få förunnat. När chansen dök upp var det självklart att jag bokade in mig på denna provning som hölls av Steven Cameron, Export Regional Sales Executive på Gordon & MacPhail. Jag fick även en pratstund med Steven innan provningen.
Tack för att jag fick möjligheten att prata en stund med dig. Vem är Steven?
- Jag har jobbat med whisky de senaste tre åren på la Maison du Whisky i Paris med sälj och att hålla provningar. Började jobba för Gordon & MacPhail i juli 2016. Är ½ skotsk (pappa) och ½ fransk (mamma), min fru är från Texas och vi träffades i Vancouver, Kanada. Vi har precis flyttat från Paris till Elgin.
Vilka är dina drivkrafter?
- Passionen för drycken, skulle inte kunna jobba för vilka märken som helst. Kvalitet är mycket viktig.
Har du några förebilder?
- Graeme Bowie, Destilley Manager på Ardnamurchan, f.d Balbalir och Tomintoul är en och Juliette Buchan, Export Regional Sales Manager Gordon & MacPhail, är en annan förebild.
Det talas mycket om att det börjar ta slut på gammal whisky, hur ser det ut hos Gordon & MacPhail?
- Gordon & MacPhail har väldigt bra med gammal whisky i lagren, även en del whisky från 30-talet och framåt samt från numera stängda destillerier.
Har du provat någon svensk whisky och vad tyckte du?
- Har provat både Mackmyra och Box. Tycker att svensk whisky är intressant, man går sina egna vägar och utvecklas snabbt. Box har väldigt bra new make.
Har du någon drömbuteljering?
- Jag har många, men nyligen drack jag en Dailuaine 34 YO 1980 som var fantastisk.
Var det bättre förr?
- Det var inte bättre förr, bara annorlunda. Jag gillar gamla blended från 80 och 90-talet så blended kanske var något bättre.
Om du fick bjuda in 4 valfria personer till en provning, vilka skulle du bjuda? (levande eller döda.)
- Dr Jim Swan, en ikon inom whisky som tyvärr gick bort tidigare i år, Michael Jackson, ännu en ikon inom whisky som avled 2007, Dave Broom, chefredaktör på Scotchwhisky.com samt George Urquhart, Gordon & MacPhailikon som gick bort 2001.
Jag tackar Steven för pratstunden och nu är det dags för provningen som vi alla väntat på.
Provningen
Konferensrummet fylls snabbt och längst fram står dagens lineup och frestar oss. Alla buteljeringar ser tämligen anonyma ut i sina pappkartonger förutom 1950 som har en fin trälåda. Känns lite ovanligt idag med alla specialbuteljeringar med allt mer avancerade utsmyckningar och inramningar.
Macallan 2007 Speymalt
Macallan 1998 Speymalt
Macallan 1988 Speymalt
Macallan 1971 Speymalt
Macallan 1967 Speymalt
Macallan 1950 Speymalt
Alla 34 platser är bokade och det är många whiskyprofiler på plats och förutom Steven så är Symposions VD Valdemar Kuuttanen och produktchef Jonas Tonell på plats likväl som Håkan "Peat" Dahlberg (Vi som älskar Whisky), David Tjeder (Tjeders whisky), Carl Lönndahl (WhiskyABC) samt Bennie Nylén (TasteNote). Steven berättar väldigt utförligt om både företaget och dess historia samt om varje buteljering, dess lagring och noter. Han är lättsam och det märks att han brinner för sitt jobb. Tiden flyger iväg, så pass att det drar över en del men det gör inget för min del men en del behöver tyvärr gå innan provningen är slut. Så hur smakade då dessa guldkorn?
Macallan 2007-2016 9 YO 43%
Lagring: 1st and 2nd fill sherry casks.
Färg: Gyllengul.
Doft: Maltig, kryddig, citrustoner och marmeladgodis.
Smak: Maltig, pepprig och citrus.
Avslut: Kort-medel, lite ek och gröna druvor.
Macallan 1998-2016 17 YO 43%
Lagring: 1st fill sherry casks, refill bourbon och refill american hogsheads.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Honung, citrus och marmeladgodis.
Smak: Lite ek, citrus och marmeladgodis.
Avslut: Kort-medel, lite ek.
Macallan 1988-2016 27 YO 43%
Lagring: 2nd fill sherry hogsheads.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite men djup ekighet, lite som blöt kartong. Fruktkaka och blodapelsin.
Smak: Lite ek, gröna druvor och citrus.
Avslut: Kort, lite ek och lite pepprig.
Macallan 1971-2010 39 YO 43%
Lagring: 1st fill sherry hogshead och sherry butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Honung, caramel, torkad frukt och blodapelsin.
Smak: Ekig, mörk sirap, torkad frukt och blodapelsin.
Avslut: Medel, ekig och gröna druvor.
Macallan 1967-2016 48 YO 43%
Lagring: 1st fill sherry butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: En ton av konstgjord frukt som i barnmedicin, sirap, hallon och mandarin.
Smak: Ekig, caramel, lite skumbanan och tropisk frukt.
Avslut: Medel, ekig.
Macallan 1950-2006 55 YO 43%
Lagring: 1st fill sherry butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Honung, caramel, blodapelsin, något örtig och med en hint av rök.
Smak: Ekig, lätt ton av ädelträmöbel, caramel, fruktkaka, apelsin och en hint av rök.
Avslut: Medel, ekig.
Kvällens favoriter
Nu kommer den stora frågan, vilka var bäst? Hur står sig de yngre mot de äldre? Det första som slår mig är att det är en väldigt stor skillnad mellan de tre första och de tre sista, så tydlig att det definitivt skulle märkas vid en blindprovning, och detta till förmån för de sista. Doftmässigt är 1971 helt i min smak, en fantastisk doft slår emot mig när jag sticker ned näsan, tyvärr lever inte smaken riktigt upp till det doften lovar men fortfarande en topp två av alla. Med 1950 är det tvärtom, en väldigt fin doft men inte i klass med 1971, men däremot är smaken helt fantastisk. Helt otroligt att den är så pass elegant och att inte eken tar över efter 55 år och väldigt spännande med den lilla tonen av rök. Jag skulle ju önska att även 1968 skulle platsa i topp 3 men tyvärr gör mina doftminnen från barndomens medicin med en doft av konstgjord frukt att jag inte riktigt kan gilla denna fullt ut, så tredjeplatsen tar ynglingen 1998, kan kanske inte kalla den ung med sina 17 år men i detta sällskap är den ju ändå näst yngst.
Det har varit en ära att få prova dessa whiskies där två destillerades innan jag föddes och är äldre än mig och en destillerades samma år som jag är född. Ganska fantastiskt om man tänker efter...
© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.