Bröderna Braunsteins Bränneri

Av: Mattias Johannesson


Mattias framför Braunsteins
Holsteinpanna med 5 plattor i kolonnen.

Braunstein startade som mikrobryggeri 2005 av bröderna Michael och Claus Braunstein. Efter ett tag märkte de hårdare konkurrens på finölsmarknaden och för att bredda verksamheten startades destilleridelen 2007. Det tar ju några år att få fram whisky så ett antal Skotska fat har köpts och buteljerats, och man driver även en välsorterad butik med whisky från världens alla hörn (whiskydirect.dk). Vi befriade butiken från bland annat Highland Park 25 (närmare tusenlappen under Systempris), deras egenbuteljerade Bunnahabhain från 1973 och en 16-årig Yoichi single cask som obegripligt stod och samlade damm på en hylla.

Braunstein börjar efter ett antal år på Stockholm Beer & Whisky få mycket uppmärksamhet i Sverige och har i år sålt över 50 privatfat till oss norr om sundet. För eget fat blir priset per halvliterspava runt 350-400 danska kronor (under 500 svenska med dagens växelkurs), vilket är under hälften av vad standardbuteljerna betingar. En liten annorlunda fatvariant de har är Romfat, en bieffekt av att de importerar och buteljerar Rom.

Numera är det 7 anställda och man försöker balansera tillverkning av öl och sprit. Just nu (början av september) var det inriktning på julöl så whiskybränningen fick gå lite på sparlåga till januari (när vi var där brändes Gin som ju inte kräver någon jäskapacitet). Lagret innefattar idag totalt ca 160 000 liter whisky som lagras i en källare på ett slott någon mil från destilleriet.

Tillverkning

För deras orökta whiskyrecept är det mest pilsnermalt man kör men även en liten mängd hårdrostad chokladmalt ingår. Rökt malt köps från Skottland. 400 kg körs i varje mäsksats ihop med 2 kubik vatten. Vörten körs sedan i en centrifug för att skilja bort partiklarna från den söta vätskan. Efter 2-3 dagars jäsning ger det en ”öl” på runt 7-8% som räcker till ett par bränningar i den lilla Holstein-pannan som laddas med runt 800 liter. Pannan har 5 plattor i kolonnhalsen vilket gör att man bara behöver köra en gång för att få färdig sprit. Förspriten avskiljs och kastas bort medan hjärtat behålls. En körning ger ca 60 liter sprit.

Förutom whisky bränner man som många andra små producenter ”allt” och gör ett antal likörer, gin o vodka. Pannan är även utmärkt som soptunna; som vår guide Tomas sa – ”Vad fan gör man med en pall julöl i januari?” Överbliven eller fuljäst öl bränns helt enkelt till en Ölsnaps som inte alls var dum.

Precis som de flesta destillerigäster ville vi gärna prova råspriten så Tomas rotade fram en flaska, en påtagligt maltig och lite gräsig historia som var trevlig. Vi var först ”tvungna” att smaka ett prov direkt från finkeltanken som inte var lika behaglig… den rensade i rören kan man säga.

Innan whiskyn läggs på fat ligger den på ståltank några veckor medan den försiktigt späds ner till 60 % innan den läggs på fat.


Tomas samplar från finkeltanken.

Lagar och regler

De flesta reglerna i Danmark verkade skönt avslappnade. Det var inga lås på något Spirit Safe och trots att det var lördag morgon kunde vi handla så mycket vi ville direkt. Enda konstiga begränsningen vi hörde var att lagen inte tillåter så stora fat som de traditionella Sherry-Butts som de gärna skulle vilja använda – det anses vara för stor mängd sprit i en behållare.


 Under glaskupan flödar spriten konstant förbi termometer och hydrometer.
För att smaka var det bara att lyfta på glaset och stoppa in ett finger.

Buteljeringar

Normalt buteljeras två standardbuteljeringar i Library collection om året. Förpackningen är elegant och ser ut som en stor och tjock bok, och när man öppnar är flaskan väl inbäddad i skumplast. Den torde kunna tappas från hög höjd utan att flaskan går sönder, men jag vill inte prova. De numreras med år och utgåva, 15:2 är just nu på väg ut. De är typiskt från 2 fat och med ca 1000 flaskor buteljerade vid 46 %. En buteljering är orökt (ettan) och den andra rökig (tvåan). Dessutom buteljeras singelfat vid full fatstyrka i serien Cask Edition, där E4, en 60ppms rökbomb från Bourbonfat fått bra kritik. Jag hittade även några 20cl flaskor ur Warehouse-edition som visar olika fatlagringar. Ett antal av buteljeringarna finns via beställningssortimentet på Systembolaget för runt en tusing per halvliter.

Besök

Är man en grupp om minst 10 personer går det bra att boka en privatvisning och provning vilket jag hade gjort. Destilleriet ligger i Köge hamn, en knapp timme söder ut med förortståg från Köpenhamn. Det kändes skönt att ha stället för oss själva, och vi gick direkt in på provningen i en liten provningslokal en trappa upp från produktionen. Efter lite introduktion på en mix av ganska tydlig Danska och tydligare Engelska gick vi direkt in på provningen och körde igenom 3 mindre rökiga sorter. Sedan tog vi en paus för att få en genomgång av destilleriet innan vi gick på de två sista mera hårt rökta varianterna. Sen var det dags för öl och shopping. Då Tomas inte kunde bemanna baren och sälja samtidigt tog vi kommandot och serverade oss själva av deras goda öl, och passade på att prova andra varor ur deras sortiment som stod uppställda på baren. Min kompis Lisa berömde ölen så mycket att hon fick en påse blandpilsner att ta hem. När vi var färdiga gick vi bara några hundra meter och intog en god Smörrebrödslunch med snaps och öl från Braunstein innan tillbakafärden till Köpenhamn för vidare äventyr.


Sortimentet av egen sprit
förutom whisky är stor.

Provade sorter

Vi provade fem sorter.

14:1 är helt orökt och en mix av Sherry och Cognacsfat och ca 6 år. Den var rejält söt och Sherryinfluerad.

15:1 var en orökt mix av Sherry och Sauternesfat, och förutom sötman hade den en större munfethet och kryddighet från den Europeiska vinfatseken.

11:2 var en mix av traditionellt Bourbonfat och ny ek, och eken gav rejäl pepprighet i smaken. Denna innehöll en del Dansk rökmalt men röken var inte så påtaglig.

14:2 var en 6-åring på Bourbon och Sherryfat som hade en kraftigare näsa, skön balans mellan malt och rök, och min favorit. Denna var den enda som jag tyckte vann på vatten dessutom.

12:2 var en 5-åring på Olorososherryfat. En rökwhisky som hade fin balans och en påtaglig rök och sötma i eftersmaken. Näst bäst i startfältet.