Årssammanfattning 2019

Precis som förra året så blir det en sammanfattning av året och den består av ett antal delar - bästa provningen, årets 8 bästa whiskies, bästa mässan o.s.v. Ja, ni som läste den förra året känner igen upplägget. Några punkter har tillkommit och några har tagits bort, men det märker ni när ni börjar läsa. Hoppas att ni ska finna nöje i denna "minikrönika" över 2019.

Årets 8 bästa whiskies. (Utan inbördes ordning.)

Bruichladdich Valinch 1990 David Hope (Shiftman/Bulk transportation crew) 25 YO

En fantastiskt bra whisky som provades i januari. Lagrad på bourbonfat samt finish på Pessac Léognanfat (som är ett klassificerat vinområde i Bordeaux, benämningen gäller för rött och torrt vitt vin). ABV på 49.8% och det är precis perfekt, tycker jag. Har sagt det förut, men det tål att upprepas att omkring 50% i många fall är precis lagom alkoholstyrka.

Glenmorangie Grand Vintage 1993

När Glenmorangie gör så här bra whisky så är det sannerligen en ren njutning att få möjlighet att provsmaka. Detta är tredje releasen i deras Bond House No.1 Collection. Lagrad på ex-bourbonfat 10 år och en finish på Bual Madeirafat i 15 år. ABV på 43%. En ynnest att ha fått prova denna, verkligen.

Springbank 25 YO

En fantastiskt väbalanserad och mogen whisky som egentligen inte har några svagheter över huvud taget. En lyxig och tokbra buteljering, helt enkelt. Hatten av för en av de bästa jag provat i år. Sherry och romlagring i perfekt harmoni.

Ardbeg 10th Anniversary TWS 2018

Jag är ju ett stort fan av Ardbeg, som ni säkert vet. Den här buteljeringen var den allra bästa under 2019 från det mytomspunna destilleriet på Islay. En 18-åring som lanserades till The Whisky Exchange Whisky Show 2018. En gammaldags Ardbeg med de typiska inslagen av rök, sot, medicinala inslag samt friska inslag av mintpastiller.

Mosstowie 1975 DC Rarest Rare 32 YO

Whisky från nerlagda destillerier ät alltid spännande att få prova. Tack vare min gode vän Evert så fick jag chansen att prova denna Mosstowie från 1975. Mosstowie är en svårfångad maltwhisky från Miltonduff Distillery som inte produceras längre (produktion pågick mellan 1964-81). Riktigt fin och otroligt välsmakande Speysidewhisky när den är som bäst.

Lagavulin 12 YO Special Release 2019

Lagavulins återkommande 12-åring brukar vara riktigt bra. Årets buteljering är den bästa sedan 2014. Lagavulin och Caol Ila är de destillerier på Islay som är mest lika, tycker jag. De har den där lite tuffa och "skitiga" framtoningen i sina whiskies. Det är mången gång som jag har svårt att avgöra om det är en Lagga eller en Caol Ila. Oftast landar det på Caol Ila, men det beror ju naturligtvis på att det är ett så stort destilleri, och då faller det sig ganska naturligt att gissa på Caol Ila. Om ni undrar varför jag tar upp Caol Ila här när det egentligen handlar om Lagavulin, så är föklaringen att jag finner att de ofta är rätt snarlika. Inte alltid, men ganska ofta.

Longrow Red 11 YO Pinot Noir

En strålande, komplex, intressant och mycket bra whisky. Kan nog vara den bästa av de jag provat hittills i denna serie. Jag var också mycket förtjust i Australian Shiraz, som jag kanske ändå håller som nummer ett. Det kommer en ny Longrow Red nästa år som jag är oerhört nyfiken på.

SMWS 53.311 A farewell to Armagnac

En sagolikt bra Caol Ila. Caol Ila är i min mening det absolut stabilaste destilleriet på Islay. Det är i princip ALLTID mycket bra, och väldigt sällan dåligt. Den här provades på plats i Edinburgh på The Vaults, som är Scotch Malt Whisky Society´s medlemsklubb. Den är belägen i Leith några kilometer från centrum. Jag rekommenderar varmt ett besök dit.

Årets bästa svenska whisky

Här blev det faktiskt dött lopp mellan två whiskies från samma destilleri. High Coast Whisky lanserade The Origin Series den 29 april i år. Serien bestod av fyra stycken buteljeringar som var och en, både i stilart och smak, förmedlar något om Höga Kusten och destilleriets särart. Bland dessa fyra fanns Älv och Berg. Två whiskies med oilka lagringar. Älv har legat på first fill bourbonfat och Berg har lagrats på first fill bourbonfat och fått en slutlagring på first fill sherryfat. Båda två är mycket bra whiskies, och absolut det bästa hittills från Roger och de andra på High Coast.

Årets besvikelse/whisky

Här måste jag tyvärr konstatera att Talisker 15 YO Special Release 2019 blev en rejäl besvikelse. Hade väntat mig en betydligt bättre whisky än detta, och det var ju tråkigt. Talisker brukar vanligtvis vara riktigt bra framförallt när de buteljeras vid fatstyrka, och det är ju denna då den håller 57.3%. Synd.

Årets överraskning/whisky

Cragganmore 12 YO Special Release 2019. Den här whiskyn var jäkligt bra. Ångrar bittert att jag inte köpte en när den kom. Jag har inte provat särskilt många Cragganmore, kanske endast typ 3-4 stycken, så givetvis var det skoj att denna blev årets "surprise".

Årets mest prisvärda whisky

Ja, precis som förra året så konstaterar jag att den här diskussionen om en whisky är prisvärd eller inte är ju en evig följetong, och det är ju egentligen bara du själv som kan avgöra det. Om jag nu ändå ska göra ett försök att nämna någon whisky från 2019 som måste anses som prisvärd så får det bli For Peat's Sake, en rökig blended whisky för endast 229 kronor (halvflaska för 139 spänn).

Årets bästa provning

Egentligen ett helt event med provning, kanonbra mat och eftersnack på mysig pub. Jag pratar naturligtvis om Selected Malts fantastiskt trevliga releaseparty för Zippin Whisky den 21 september på Verket i Varberg. Mikael och Patrik genomförde en strålande bra provning och det var hög stämning och mycket god whisky.


Årets bästa mässa

I år var det En Öl & Whiskymässa i Göteborg som kammade hem titeln. Suveränt bra genomförd mässa (som vanligt) av Stanley Wong och hans duktiga medarbetare.

Årets skandal

Givetvis det uppmärksammade snacket kring Skånska Spritfabriken och om huruvida deras "svenska" whisky verkligen var det. Det var den ju dessvärre inte, skulle det visa sig. Eller? Jag tänker inte ha något långt utlägg om detta här. Det finns redan mycket skrivet om denna sak , så det får räcka med att konstatera att det som hände är riktigt trist.

Årets mest överskattade hype

Naturligtvis den löjligt upphausade whiskyserien Game of Thrones 2018 från Diageo. Det skrevs spaltmeter om det till höger och vänster i sociala medier. Det skulle samlas och en skulle minsann ha hela serien. Och vad kunde den bli värd? Alltså, allvarligt talat. En helt bisarr historia, egentligen. Med en gigantisk upplaga kan det knappast bli tal om "samlarvärde".

Årets konstigaste släpp

I början av december släppte Ardbeg en 14-årig single cask enbart för den svenska marknaden. Det var mycket som var skumt kring detta släpp. Knappt ingen förhandsinformation över huvud taget, och det är ju mycket ovanligt. I vanliga fall brukar det fullkomligt "svämma över" med notiser, inslag m.m. när det vankas en ny Ardbeg. Men inte denna gång. När den väl kom hit så visade det sig att en hel del av flaskorna "försvann" på vägen. Och så har vi priset då som naturligtvis var helt absurt. Nästan 6 000 kronor. Det är ju såklart helt orimligt.

Årets jubileum

Den 18 december firade Mackmyra Svensk Whisky 20 år. Det ska givetvis uppmärksammas. De har banat väg för svensk whisky med den äran, och jag kan bara lyfta på hatten och gratulera dem och oss whiskyälskare som får njuta av deras whisky. Grattis Mackmyra, säger jag.

Världens första AI-whisky

Även här lyfter jag på hatten för Mackmyra.

"För första gången någonsin används AI för att förstärka och automatisera den mest tidskrävande processen av whiskyskapandet. Destilleriets maskinlärningsmodeller, som drivs av Microsofts molnplattform Azure och AI cognitive services, blir matade med våra befintliga recept, säljdata och kundpreferenser. Med denna datamängd kan AI generera över 70 miljoner recept som den förutspår kommer bli mest populära, av högsta kvalitet.

Med hjälp av datan fick AI:n fram över 70 miljoner recept som den förutspådde skulle bli de allra mest populära, av högsta möjliga kvalitet. Resultatet blev Intelligens, en elegant svensk single malt whisky med guldgul färg."
Källa: Mackmyra

Med hjälp av datan fick AI:n fram över 70 miljoner recept som den förutspådde skulle bli de allra mest populära, av högsta möjliga kvalitet. Resultatet blev Intelligens, en elegant svensk single malt whisky

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/nyheter/ai-whisky-fran-mackmyra/

Bästa som hände under 2019

Skottland i november-december. Fick resan av hustrun i 50-årspresent. En bättre present är svårt att tänka sig. Vi hade fyra fantastiska dagar i Edinburgh. Vädret var strålande, och vi hann med väldigt mycket. Allt toppades med ett besök på Scotch Malt Whisky Society´s The Vaults i Leith.

Till sist kan jag konstatera att jag provade 264 whiskies under 2019. Det är några färre än förra året (293), men såklart väldigt många ändå. Jag besökte 4 mässor, två releaseevent, Spirit of Hven och deras whisky Seven Stars No. 7 Alkaid, samt Selected Malts event för Zippin Whisky. Det blev totalt 9 provningar under 2019. Jag har träffat massor av trevliga människor, en hel del av dessa "gamla bekantingar" men också nya spännande kontakter har knutits under året som gått.

Jag vill också nämna mina medarbetare på bloggen, Mattias Johannesson och Johan Blom, som har bidragit med finfina reportage och inlägg under året. De hänger naturligtvis med även under 2020.

Sist men inte minst vill jag också passa på att tacka alla er som följer mig, och kommer med positiv feedback, tips och ideér på vad ni vill läsa på bloggen.

Gott Nytt År
och
Sláinte mhath på er whiskyvänner!