1) 
Årets bästa whisky blev en sagolikt bra Port Ellen. Symposion släppte i april en 42-årig whisky som lagrats på Refill Sherry Butt. ABV 52.5%. Totalt blev det 181 flaskor. Prislappen var naturligtvis hisnande och det var ju inte särskilt många som hade möjlighet att köpa en. Jag fick möjligheten och ynnesten att prova den.

Vi börjar med färgen. Mörk, men inte jättemörk, som man först kanske hade förväntat sig efter så många år på fat. Visst, det är ett refillfat. Mörk bärnsten ligger närmast till hands. Det rinner väldigt sakta ner längs med insidan av glaset.

Doften är absolut magnifik med inslag av svarta vinbär, fin mörk aningen bitter choklad, kanel och en lätt förnimmelse av ingefära. Här finns också lite toner av läder och cigarr. Slås av hur otroligt spänstig och pigg doften är. Det har ändå legat i drygt 42 år på fat. Det är svårt att sluta dofta på den...

Smaken är är också helt fantastisk och det är sannerligen ett privilegium att få möjligheten att prova detta. Det börjar med engelsk fruktkaka och fortsätter med röda äpplen, mörka körsbär, plommon och i finishen peppar och aningar av cigarr igen.

97 poäng.

2) 
En av årets bästa whisky blev Caol Ila Symposion 30th Anniversary 1st Fill Sherry Butt. En mäktig sherrybutt på 56,7 %. Sherryn har fått gifta sig med röken i 30 år och då har ljuv sprit uppstått i form av denna buteljering som är alldeles strålande bra. Caol Ila kokar den bästa spriten i världen enligt mitt tycke och smak. Hela 96 poäng och ohotad tvåa detta år.

3) 
Nummer tre detta år blev en Glenesk i Gordon & MacPhail's serie Connoisseurs Choice, som släpptes via Symposion. Whiskyn är destillerad 1984, och buteljerad 2023. 38 år gammal, och lagrad på Refill Sherry Butt (#2636). ABV 50.5%. Totalt 103 flaskor. 93 poäng.

4) 
Fjärde bästa whiskyn i år blev Glendronach Pedro Ximenez Sherry Puncheon Single Cask 2002, 11 YO, på 53.9%. En briljant buteljering, tycker jag. 93 poäng.

5) 
Nummer fem i år blev en buteljering i den mycket populära serien Local Barley från Springbank, som släpptes via importören Symposion. Local Barley är en av Springbanks mest eftertraktade whiskyserier. Den lanserades från början i slutet av 80-talet, med en 20-årig whisky från 1967. I dag är de här tidiga buteljeringarna mycket värdefulla samlarobjekt. Sedan 2016 har Local Barley återkommit och släpps numera med årligt intervall. Årets upplaga var en 13-åring lagrad på bourbon (60%), och sherryfat (40%). Buteljerad vid en alkoholhalt på 54.1%. 93 poäng.

Årets upplaga är en 13-åring lagrad på bourbon (60%), och sherryfat (40%). Buteljerad vid en alkoholhalt på 54.1%. Kornet kommer från lokala gårdar, precis som vanligt. 534 flaskor kommer till Sverige.

6) 
Sjätte bästa whiskyn i år var en Glenlivet i serien Small Batch Collection, som är en ny serie Single Malts från det klassiska, innovativa och globalt mycket populära Speysidedestilleriet. Den nya serien kommer att bestå av några begränsade släpp per år där ett mindre antal, noga utvalda fat, gifts ihop och buteljeras vid naturlig fatstyrka utan kylfiltrering. Först ut i Sverige var The Glenlivet Small Batch 17 YO - Nuts & Spice. ABV låg på 60.8%. 92 poäng.

7) 
Edradour är ett av Skottlands minsta destillerier, både sett till storlek och produktion. Det ligger vackert beläget i utkanten av Pitlochry i Highlands. Deras sherrylagrade whiskies är oftast fantastiskt bra, och oftast riktigt mörka i färgen. Edradour Eilean Dubh "The Dark One" på 57.1% är ett utmärks sådant exempel. 92 poäng.

8) 
En av många bra whiskies, på en provning i oktober hos goda vännerna Joachim och Annette i Oxie, var en 23-årig Laphroaig från SMWS med beteckningen 29.292 (Peat in parts per thousand). Lagrad på Olorosofat, med en ABV på 58.2%. Alldeles strålande bra. 92 poäng.

9) 
Ännu en Caol Ila på listan, och det är egentligen inte alls förvånande. I april släppte Symposion en 38-årig Caol Ila i serien Connoisseurs Choice från Gordon & MacPhail. Lagrad på Refill American Hogshead och buteljerad vid en alkoholhalt på 53.3%. En underbart mogen, svagt rökig, mycket trevlig whisky. Naturligtvis inte för den "vanliga" konsumenten med en prislapp på närmare 20 000, men riktigt roligt att få prova givetvis. 92 poäng.

10) 
Ardbeg ligger ju mig väldigt varmt om hjärtat. Det var egentligen så allt började för snart 20 år sedan. Allra första whiskyn som fick in mig på detta var förvisso The Ileach, men Ardbeg kom tidigt in i bilden precis efter den. På tionde plats i år hamnar Single Sask Exclusive for Sweden 1923/2010, 57.4%. En 13 årig whisky som lagrats på ex- Pedro Ximénes sherryfat. Vill rikta ett tack till Joachim i Oxie som fixade ett prov på denna underbara whisky. 92 poäng.

11) 
Ännu en whisky som provades hos Joachim och Annette i oktober hamnar på listan. Nu handlar det om en strålande bra Glenrothes från Old Particular. En 18-årig sherrylagrad whisky på 56.9%. Jättegod. 92 poäng.

12) 
Glenallachie ligger numera i Selected Malts portfölj här i Sverige, och det är givetvis en riktigt fin fjäder i hatten för Mikael, Patrik och Emil. En whisky som hamnar på listan över årets bästa är PX Selected for Sweden #5 12 YO, 2010. Den var på modiga 62.4%, och släpptes i april på Systembolaget, och den går fortfarande att få tag på, faktiskt. 92 poäng.

Årets roligaste whisky utanför listan var en Convalmore. Den plockade Joachim fram efter provningen i oktober. En whisky destillerad 1969. Och vad som var extra roligt var att det är mitt födelseår, något som Joachim naturligtvis tyckte var riktigt kul såklart.

 

Publicerat 2024-12-22