Alvesta Whiskysällskap
18 maj 2017

En whisky buteljerad av Blackadder är aldrig kylfiltrerad eller färgjusterad med sockerkulör. Blackadder anser att en whisky skall buteljeras helt opåverkad och därigenom hålla de gamla traditionerna i liv. Målet för Blackadder är att välja individuella fat och sedan buteljera dessa så naturligt som möjligt. All whisky från Blackadder är så kallade "single cask". Varje fat skiljer sig alltid något från de övriga faten, vilket ger kunderna ett enormt urval av olika whisky att välja från. Både träets kvalité, av vilket fatet är tillverkat, och under vilka förhållanden lagringen har skett påverkar resultatet av lagringen. Genom detta kan Blackadder erbjuda ett stort antal olika smakupplevelser. Då inget har filtrerats bort så kan de naturliga oljorna i spriten få whiskyn att se molnig eller simmig ut när whiskyn kyls något. Även vissa sediment kan finnas kvar i whiskyn.

Källa: Clydesdale

Innan provningen fick jag en liten pratstund med Robin Michael Tucek, grundare till Blackadder. Detta reportage är delvis på engelska.

Robin Michael Tucek, eller som han själv oftast föredrar att bli titulerad, Robin Blackadder, är född i Kent, England. Pappan är från Tjeckien, och mamman från England.

Han har ett mångårigt förflutet i whiskybranschen. När jag frågar Robin om hur hans intresse för whisky en gång startade, så får jag svaret: - When I started drinking whisky. Det är ett typiskt svar från denna man som verkligen har en speciell sorts humor som genomsyrar hela hans personlighet. På ett mycket bra sätt, ska tilläggas. Men man får vekligen vara beredd på den sortens svar.

Googlar jag lite på Robin så får jag fram att han bland annat grundade Master of Malt, att han skrivit boken The Malt Whisky File tillsammans med John Lamond och mycket annat. 1995 startade han upp Blackadder. - I wanted to do something completely different. After I thought for a while I understand it was Monty Python (typisk kommentar från Robin, min anm.). I came up with a name, and that was Blackadder. If you understand the british tv-humour you will know what I mean. It has nothing to do with the name Blackadder, but it does suits my humour.

Ännu ett typiskt svar från denne skojfriske man.

Jag frågar om vad som är det svåraste med att vara en oberoende buteljerare, och Robin svarar att det är att hitta framtida buteljeringar som verkligen är bra samt att finansiera dem.

Robin påpekar att det gäller att skapa bra relationer i branschen, samt att bygga upp ett kontaktnät med folk som man litar på och som man tycker om att samerbeta med. Han nämner bland annat Hunter Laing & Co samt Thomas Sundblom på Clydesdale. Just Clydesdale har han varit med och grundat tillsammans med Thomas 2006. Robin är verkligen mycket nöjd med det svenska samarbetet och att hans whisky finns tillgänglig på den svenska marknaden.

Jag fortsätter och ställer frågan om vad som är det bästa med att vara oberoende buteljerare. - Freedom, svarar Robin direkt. -You can do the things you like. At first it was not easy but now Blackadder has existed for 22 years and for the last years it has been more manageable. Now my son and daughter also are involved in the company, and that's the next generation. My grandson is also part of the new generation, but he does not know about it yet. He was born on th 10th of october last year, so know I'm officially a grandadder.

Underbar kommentar, den där sista, tycker jag.

När jag frågar om tre favoritbuteljeringar så passar Robin på att skämta till det (igen).
- Which three bottling are you most proud of?
- I don't bottle trees...

It's an Irish joke you know. I can go on with this one, - What do you call three irish men chopping down the tree? T(h)ree fellas...

När skrattet har lagt sig lite så återvänder Robin till frågan och säger:
- I'm most proud of what we have done with Amrut. We have worked with them closely for many years and we built a good friendship, trust and believing in each other. No on contracts or on demands.

Robin fortsätter: - My relationship with Stewart Laing and his sons Andrew and Scott I'm proud of, and I'm very thankful for it.

- I must also mention another thing. My relationship with Taiko Nakamura, my importer in Japan, and my involvement with the Shizuoka Distillery. And also the friendship that Taiko and I have. I think we both felt each other a lot. I'm very proud of the fact that the first cask filled at the Shizuoka Distillery he decided to put my name on it.

Robin also mentioned that he feels one of the biggest reasons for the success of Blackadder is the hard work and dedication of his Taiwan importer Sun Favorite and, especially, the continuous support and friendship with Mike Kuo.

Efter en liten paus tillägger Robin: - Having a good family and good friends are the most important.

När han återvänder till frågeställningen om favoritbuteljeringar, säger han: - Picking up individual bottlings is a little bit silly, because it's change all the time.

Sista frågan blir vad vi kan förvänta oss från Blackadder under 2017.
- More whiskies, svarar Robin med ett rungande skratt, och jag tackar för pratstunden. Nu har det börjat dra ihop sig till provning i Folkets Hus i Alvesta.


Ett axplock från katalogen.
Bild lånad från
Clydesdale.

Robin inleder provningen med att dra några väl valda skämt, och påpekar att det är ungefär så här kvällen kommer att fortsätta. Det verkar inte som att någon av de närvarande har något emot detta, eftersom Robin får ta emot rungande skratt för sina vitsar och anekdoter. Han påpekar att han inte alltid är politiskt korrekt, men det är sådan han är, menar han, och det är inte så mycket att göra åt.

Han berättar också lite om sin bakgrund, sina rötter och hur allt en gång började. Vi får veta när han grundade Blackadder, och att numera är även hans son och dotter involverade i företaget.

Han fortsätter med att prata om Clydesdale, som Robin och Thomas Sundblom grundade tillsammans. Han berättar vidare om nya, spännande samarbeten (läs intervjun här ovan) och andra saker som är på gång.

Provningen gick till som brukligt, blint och med röstning på två favoriter.

I provningen ingick sex stycken olika Blackadderbuteljeringar och rösterna föll så här:
Glas 1) A Drop of the Irish Cask Strength 59.9%
www.systembolaget.se/dryck/sprit/a-drop-of-the-irish-8517801
Mycket gröna frukter (äpplen och päron) samt apelsinzest, lite nötter och kryddor på slutet. Lite åt Calvados, tyckte jag.

Glas 2) Glen Keith Raw Cask 1993 20 YO 56.2%
Kola, mandarin, fuktigt gräs, ris samt övermogen banan.
 

Glas 3) Dailuaine Raw Cask 1996 19 YO 56%
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/dailuaine-8736901
Lite parfym, citrus, apelsin och en frisk lite metallisk ton.
Kvällens 3:a.

Glas 4) The Legendary Speyside Blended Malt 48.4%
Tutti frutti, blandgodis och en svag ton av tyg.
 

Glas 5) Lochranza Raw Cask 1996 18 YO 52.6%
Blommig, mycket ek samt en svag parfymton.
Kvällens näst bästa enligt röstning.

Glas 6) Tormore Raw Cask 1990 21 YO 62%
Nötig, lite kolafudge och peppar.
Kvällens vinnare.

Dessutom bjöd Robin på en liten överraskning i form av en medtagen, egen privat flaska. En Amrut på 62.8%. Nummer 10 av 258 flaskor. En mycket uppskattad gest bland kvällens deltagare. - I knew that my good friend Dennis was going to this tasting in Alvesta, so I brought this especially for him, kommenterade Robin.


Robins privata flaska.


Röstning.


Två goa gubbar på provning i Alvesta.


Äke, klubbens kassör, var
som vanligt på strålande humör.


En fantastiskt trevlig afton med Robin Blackadder.

En otroligt trevlig provning med Robin Blackadder, om än lite annorlunda. Det blir gärna det med Robin säger de som vet. Jag kan bara hålla med. Alla som tagit sig till Folkets Hus i Alvesta denna vackra majkväll var mycket nöjda och belåtna.