Whiskynördens whiskykola

Här är två smaskiga recept på whiskykola. Håll till godo.

Ljus whiskykola med vanilj

Det här behöver du:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk. vaniljsocker
5 msk. Bowmore 12 YO (kan givetvis bytas ut mot annan whisky efter tycke och smak).

Blanda allt väl och koka upp det. Koka utan lock i minst 30 minuter. Rör om då och då. När smeten blivit tjock pröva om den är färdig genom att göra ett s.k kulprov (doppa lite smet i kallt vatten och rulla till en seg och ganska fast kula). Häll upp på smörpapper i en form med kanter, cirka 15*20 cm. Låt den stelna något. Skär den i lagom stora bitar. Lägg kolan i mellanläggspapper.

Mörk whiskykola med kakao

Det här behöver du:
2 dl socker
1 dl sirap
3 dl vispgrädde
2 msk. kakaopulver
5 msk. Bowmore 12 YO (kan givetvis bytas ut mot annan whisky efter tycke och smak).
1 tsk. ättiksprit
flingsalt

Blanda allt utom ättikspriten och flingsalt och koka upp det. Häll i ättikspriten. Koka utan lock i minst 30 minuter. Rör om då och då. När smeten blivit tjock pröva om den är färdig genom att göra ett s.k kulprov (doppa lite smet i kallt vatten och rulla till en seg och ganska fast kula). Häll upp på smörpapper i en form med kanter, cirka 15*20 cm. Strö lite flingsalt över smeten. Låt den stelna något. Skär den i lagom stora bitar. Lägg kolan i mellanläggspapper.