Lansering
Seven Stars No. 6:1 Mizar
28 februari 2018

Jag fick en inbjudan till Backafallsbyn Hven inför lanseringen av Seven Stars No.6:1 Mizar. Det är den sjätte whiskyn i serien Seven Stars. Den lanserades på Systembolaget den 2 mars 2018 med artikelnummer 40165


Seven Stars No. 6:1 Mizar.

Spirit of Hven Backafallsbyn är en fyrstjärnig hotell och konferensanläggning som sedan 1998 drivs av Anja Engdahl-Molin och Henric Molin. Här finns gourmetrestaurang, pub, vinbar, spa, whiskybar och whiskydestilleri. Anläggningen är belägen i utkanten av Tuna by nära Norreborg på ön Ven i Öresund. Whiskybaren har alltid minst 500 sorters whisky i lager och har blivit utsedd av tidningen Vin & BarJournalen till Sveriges bästa öl och whiskybar.

Denna onsdag var kylslagen och vintern hade fortfarande ett stadigt grepp om oss, men stämningen var på topp och många var väldigt nyfikna på den sjätte stjärnan i serien Seven Stars. Det avslöjades dock ganska tidigt att det kommer att bli åtta buteljeringar totalt i serien, eftersom nästa whisky får benämningen Seven Stars No. 6:2 Alcor. Förklaringen är att Mizar är en dubbelstjärna i stjärnbilden Stora Björnen. Med blotta ögat går det att skönja en ljussvagare drabant, Alcor. Den näst sista buteljeringen kommer således att heta Seven Stars No. 6:2 Alcor och lanseras i september. Den sista, Seven Stars No. 7 Alkaid, släpps väl i mars nästa år får man anta?

Det var många bekanta ansikten med på resan över till Ven, och bland dessa kan nämnas Frida Birkehede (Änglarnas andel) , Annelie Huczkowski (Sinnen och Nyanser), Martin Ahlquist (MartinsMalts) och Lars Jönsson från Eslöf Whisky Society. Med på resan var också min vän och en av mina medarbetare på bloggen, Mattias Johannesson. En annan bekanting var min vän Ulf Thorman från Karlshamn samt hans whiskyvänner i Carlshamns Whiskysällskap

Efter en liten kort stunds mingel var det så dags för presentation av Seven Stars No. 6:1 Mizar. Anja och Henric delade på presentationen på ett mycket proffsigt sätt, och det märks att de har gjort detta några gånger innan. De berättade om whiskyn, och förklarade varför den heter 6:1 och inte bara 6 (se min förklaring ovan). De berättade också att man har lanserat sin whisky på den amerikanska marknaden, och att det har fallit mycket väl ut. Under hela presentationen varvas det dåtid, nutid och framtid på ett ytterst välbalanserat sätt. 


Anja och Henric
håller i presentationen.

Allt avslutas med en genomgång av 6:1 Mizar, där vi får veta vilka malter som använts i processen och vilka olika fat den legat på, samt Henric's egna noter och funderingar kring doft och smak.

Efter presentationen blir det mingel igen och det bjöds på tilltugg samt möjlighet att prova en hel del av Hvens utbud, bland annat Tycho's Star, Organic Gin, Organic Summer Spirit och Organic Aquavit.


Algot Alexiusson.


Martin Ahlquist och Ulf Thorman.

Dessutom gick jag med på en guidad rundtur på destilleriet, och det var mycket givande. Det märks att de är mycket noggranna och allt är välorganiserat och absolut ingenting lämnas åt slumpen.

 

Jag vill rikta ett stort tack till Camilla Ericsson för inbjudan, och tack också till Anja och Henric samt till all personal på destilleriet som är väldigt proffsiga och gjorde denna dag till en mycket minnesvärd upplevelse.

Sist men inte minst kommer här mina intryck av Seven Stars No. 6:1 Mizar.

Receptet för Mizar är 58.8% lagermalt, 35.3% rökmalt samt 5.9% chokladmalt. Destillatet har mognat mellan sju och tio år. Som vanligt buteljerad utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Ekologiskt certifierad som det alltid är från destilleriet.

Produktblad för Seven Stars 6:1 Mizar kan ni ladda ner här

Doften är mjuk och mycket följsam med inslag av vanilj, salmiak och ljus choklad. Det finns också en antydan till skinn/läder och torr tobak. Lite blommiga toner samt kryddnejlika och kryddpeppar dyker upp efter ett tag i glaset och ger den en viss komplexitet som känns inbjudande.

Söt i smaken med choklad- och vaniljtoner, samt en svag ton av mogen banan och en viss bitterhet (kakao?). Något mer rökig i doften kontra smaken. Dock är det en mycket försiktig och lätt rökighet som whiskyn uppvisar. Elegant om man så vill.

Eftersmaken är lätt vinös med inslag av vanilj och med en tydlig rökighet på slutet. Lite blommiga toner också i avslutet.

Spirit of Hven har fått fram en mycket god och karaktärsfull whisky, och detta är absolut en av de bästa buteljeringarna de producerat tycker jag.