Welcome to the home of Traditional Whisky
The Glenfiddich Distillery
Av: Peter Sventon
Året är 1987 och Glenfiddich fyller 100 år, inte bryr sig en trettonårig kille sig om detta! Sommaren är varm och hormonerna vill inte vara i denna stinkande miljö. Vi följer strömmen av turister som tittar ner på de stora ekfaten med sötstinkande jäsande sörja. I slutet på den guidade turen serveras whisky på en bricka och vi barn blir utan något. Men vi får lukta på drycken och illamåendet fanns då fortfarande kvar efter de tidigare upplevelserna. Det var min första kontakt med drycken whisky och mot alla odds är det idag ett av mina största intressen.
Finns många vägar att välja och vilken av dem skall ni få följa med på? Medan jag funderar kan ni hälla upp en whisky i ett glas sätta er ner och läppja på livets vatten.
Som barn vill man ha ett eget rum med lås och nyckel. Stänga dörren och vara för sig själv och bara vara. Det barnet finns fortfarande kvar, som stänger dörren om sig och sätter sig i sin fåtölj och njuter av sin ensamhet. Här är man tillsammans med sina kära ägodelar och ibland njuter jag av dem som bästa vänner. Välkomna in så skall jag berätta om denna speciella plats. Där dörrar till skåp kan öppnas fyllda med uisce beatha. Rad efter rad, hylla efter hylla står de och väntar på att få bli öppnade. De viskar om sin tid och plats, nya som äldre tappningar. Rummet har en helhet där den röda tråden är whisky. Ett flerårigt samlande av allt som berör whisky, gärna äldre men också speciella släpp. Värdet är inte i pengar utan oftast har man letat och sökt efter en speciell flaska i flera år. Plötsligt står den bara där i ett skyltfönster eller bak i lagret som man snällt har bett om att få gå in och titta i. Heureka!, jag har funnit det, lyftkraften får mig att sväva iväg tyngdlöst och hålla om flaskan som Gollums kärlek till sin ring. My precious one!
Som ni nu börjar att skönja är det samlandet som är vägen ni får följa med på och vart den leder är det ingen som vet. Början vet vi alla om, det är de första flaskorna som sparas tills man har en liten samling som växer.
Glenfiddich byggnader och omgivningar gör sig påmind. Som barn upplevde vi mycket speciella omgivningar och träffade underbara människor. Mer än tusen mil längs slingrande vägar som visade oss pubar med jordstampade golv med vetskapen om att där finns en bro byggd av självaste djävulen. Passa er för den, den kan ge er ett beroende av att inte få nog. Ständigt på jakt efter nya upplevelser, smaker och tillfredställelser. The Devils punch bowl puttrar fortfarande i mitt skåp och bredvid dem finns flera flaskor från samma kokande kopparpannor. Arran ligger mig varmt om hjärtat och jag har följt dem bakåt i tiden. Glen-Rosa pure malt med sina åtta år på fat, som delvis var byggstenen till dagens produkter. Flaskan pryds med deras första sigill, skruvkork och en whisky som inte är mycket att hänga i julgranen. Klövern av deras icke egen producerade produkt gav pengar till det som finns idag.
Resan längs vägen fortsätter och nu stannar vi till i Ludvika. Där hittar vi en flaska med drömmar om hopp och visioner. Men som slutade i konkurs, pengar som försvann likt änglarnas andel, delägarna och staten blev lurade på sina fyrklöver. Lodhian scotch whisky, nr. 80708, pris 255 kr, Lodhian 10 år, nr. 70176, pris 339 kr.
https://www.granqvistbev.se/sortiment/whisky/lodhian-blended-scotch-whisky/
Lodhian scotch whisky: Denna fylliga men lättillgängliga whisky är en blandning av olika högklassiga sorter från Speysidedistriktet. Lodhian är ett bolag som på sikt skall utveckla sin egen whisky vid sin anläggning i Grangärde utanför Ludvika. Tills dess att detta projekt lett fram till det första goda från denna produkt, som är framtagen i samarbete med Burn Stewart Distillery i Skottland, visa på den höga kvalitet som man på Lodhian Distillery eftersträvar. Bolaget registrerades 1995 och skulle vara det första svenska destilleri som släppte en egen whisky. Planen var att producera 130 000 liter new make per år och i samma byggnad skulle ett besökscentra byggas. Grundaren Thomas Geijer skulle äga större delen av företaget och andra delägare var parterna Kjell Nyquist och James Lochhead (före detta master distiller på Highland Park). Film och fotostudio designade etiketten till den inköpta skotska whiskyn och skulle finansiera bolaget. Andelar om medlemskap såldes med olika grader av ägandeskap. Köp gärna en flaska och studera etiketterna och så klart smaka på deras vision som det andra registrerade bolaget att producera whisky i Sverige.
Varför samlar jag, ständigt läser och söker information om denna dryck? Varför gör jag det i ensamhet och inte delar med mig av min kunskap? Borde dela med mig av dem, hitta likasinnade som också vill vara med och dela mitt intresse. Inte öppnar jag mina flaskor i ensamhet utan låter de stå tills fler kan få uppleva min glädje och nyfikenhet.
Visst spretar det och den röda tråden börjar bli luddig och behöver nystas upp. Låt oss lämna Ludvika och bege oss vidare på denna slingrande väg. Började samla på whisky från Islay, sedan öarna, nedlagda destillerier, speciella släpp och listan blir mycket lång. Firade för några månader sedan 100 "flask" jubileum så där har jag och Glenfiddich något gemensamt.
Livet är som socker och man blir beroende av det, precis som med Whisky! Denna sockerkulör E150 som smyger sig in för att efterlikna sherrylagrad whisky. Är det vi kunder som kräver det eller är det industrin som vill dölja något? Läs nu dessa ord tyst och tänk på E150 en svart sjö sörja som liknar svart soyasås. LOCH DHU 10 år en The black whisky från Mannochmore Distillery. Mannochmore blev kända för att under 1996 lansera Loch Dhu, en svart whisky som producerades fram till 1999. Den var färgad med en stor mängd sockerkulör och var framgångsrik i grannlandet Danmark. Produktionen upphörde snabbt och är idag kult och köps upp av samlare för fyrsiffriga belopp. Nog en av få skåningar som äntligen får äga en 20 cl Loch Dhu.
Mitt liv går ut på att hitta den optimala njutningen av lycka. Kan låta jobbigt att inte nöja sig med det man har utan ständigt söka efter nya flaskor och där har ni mitt beroende av whisky. Här har jag en förstående fru som delar min glädje att få se mig lycklig. Vill nu runda av detta gästblogginlägg och hoppas fortsätta vägen i mitt samlande. Skriva en fortsättning på denna inledande skrivna text och berätta mer om alla de äldre OB flaskor som finns i mina skåp.
Får göra som tjuren Ferdinand, sittandes på min ektunna luktandes på tulpanglaset och bara få vara ett med upplevelsen.
Peter bor i sundets pärla med sin fru Anna och Emma, fyra fingrar gammal. Peter arbetar som kock och har gjort det i mer än 25 år. Han har alltid haft ett intresse för mat och dryck, så intresset för whisky passar som handen i handsken. Sommaren är nu här och tillsammans med en whisky som sällskap vill Peter önska alla whiskybröder och systrar en riktigt Glad Sommar!
© All text och samtliga bilder tillhör Peter Sventon.